Dammen kan brista – 1,8 miljarder liter giftigt vatten kan rinna ut

Publicerad 2021-04-05

En spillvattendamm fylld med giftigt och radioaktivt vatten i Florida håller på att brista.

Delstatens guvernör Ron DeSantis har utlyst nödläge och omkring 300 hem har fått evakueras.

– Vad vi försöker att förhindra – eller svara på om det blir nödvändigt – är en katastrofal översvämningssituation, säger han vid en presskonferens.

I Manatee County strax söder om Tampa i Florida ligger en gammal gödsel- och fosforfabrik. I närheten av den gamla fabriken ligger en stor vattenreservoar fylld med förgiftat och delvis radioaktivt vatten.

Nu håller dammen som håller reservoaren samman på att rämna.

300 hushåll evakueras

Omkring 300 hushåll som ligger i farans riktning har evakuerats och 130 000 kubikmeter vattnet har pumpats ut i havet i Tampa Bay i ett försök att förhindra en katastrof.

Förra veckan höll reservoaren 1,8 miljarder liter vatten enligt Tampa Bay Times. Om dammen skulle brista skulle det potentiellt kunna innebära en stor katastrof för miljön och hundratals hem skulle översvämmas.

– Vad vi försöker att förhindra – eller svara på om det blir nödvändigt – är en katastrofal översvämningssituation, säger delstatens republikanske guvernör Ron DeSantis vid en presskonferens.

Vägarna runt fabriken har stängts av.

Radioaktivt vatten

Enligt Tampa Bay Times är den främsta oron en totalkollaps av dammen. Det skulle kunna skicka en sex meter hög flodvåg av förorenat vatten över det omgivande området. Där finns också stora upplag av gips, som är en delvis radioaktiv restprodukt som uppstår vid tillverkningen av fosforsyra.

– För att vara tydlig, vattnet som släppts ut Port Manatee (i Tampabukten) är inte radioaktivt. Det är främst saltvatten från hamnens muddringsprojekt, blandat med dagvatten, säger DeSantis.

Men i det som pumpas ut finns också processvatten från industrianläggningen som innehåller fosfor, kväve och ammoniumkväve. Nivåerna bedöms inte vara hälsofarliga, men kan ställa till problem med övergödning i den känsliga bukten.

Delstatens demokratiska jordbrukskommissionär Nikki Fried ser krisen som ett resultat av att man ignorerat forskare i årtionden. 1,8 miljarder liter "av smutsigt processvatten kan rinna ut i Tampabukten – det här kan bli en miljömässig katastrof", skriver hon på Twitter.

Läckan upptäcktes i en stor damm i en fosfatgruva I Bradenton.

Fängelse evakueras inte

I farans riktning ligger även ett fängelse med över 1 000 interner. Manatee Countys sheriff Rick Wells säger planen är att fängelset inte kommer evakueras utan att fångarna på fängelsets första våning skulle flyttas till den andra våningen.

– Första våningen kommer att vara tom, säger Rick Wells, till Tampa Bay Times

300 hushåll i närområdet har evakuerats.