Skulle till Kap Verde – fick vända på Kanarieöarna

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det som skulle bli en solig nyårssemester med sköna bad på paradisön i Kap Verde slutade i besvikelse för resenärerna.

En sandstorm har hindrat flera plan från att landa på ön Boa Vista – och resenärerna tvingas istället återvända till kalla Sverige.

– Besviken är bara förnamnet, säger resenären Anna Sjölund.

I flera månader har Anna Sjölund och maken Björn sett fram emot sin drömresa till paradisön Boa Vista i Kap Verde.

– Tanken var att vi under våra åtta dagar skulle stoppa fötterna i sanden och äta nyfångad hummer, berättar Anna om parets planer för drömsemestern.

Tillsammans med drygt 200 andra resenärer, däribland många äldre och barnfamiljer, flög de under tisdagen från Arlanda med researrangören TUI (tidigare Fritidsresor).

Men vid en mellanlandning på Teneriffa fick resenärerna en rejäl kallsup.

– De berättade att det var sandstorm på Boa Vista och att planen varken kunde lyfta eller landa, säger Anna Sjölund.

”Lynchstämning här”

Istället flögs de vidare till Las Palmas på Gran Canaria, där samtliga resenärer fick spendera natten på hotell, i hopp om att kunna åka vidare dagen efter.

Men på onsdagsförmiddagen kom nästa smäll. Då fick samtliga resenärer veta att de i stället skulle flygas tillbaka till Stockholm Arlanda igen och att det inte fanns någon möjlighet att boka om resan till någon annan destination.

– Vi är flera som sparat länge och tagit semester för att kunna åka på de här dyra resorna och så anstränger man sig inte ens för att hitta ett alternativ åt oss. Det är lynchstämning här med många arga och besvikna människor, säger Anna Sjölund i väntan på transfern till flygplatsen.

Lagt ut 40 000

Även Catherina Fored och sambon Tommy har fått samma besked.

– Vi är otroligt besvikna. Detta har varit planerat i över ett år och vi har betalat över 40 000 kronor för all inclusive. Jag ska dessutom operera mig några dagar efter hemkomsten och såg detta som ett sätt att få vila ut innan.

Både Catherina Fored och Anna Sjölund är nu oroliga över om de får tillbaka sina pengar.

– Vi har bara fått ett sms att deras reklamationsavdelning kommer att kontakta oss vid hemkomsten. Mer än så vet vi inte just nu, säger Anna Sjölund.

Researrangören TUI, som ansvarar för resan, bekräftar att planet från Stockholm kommer att återvända till Sverige under onsdagseftermiddagen.

– Det beror på vädersituationen och planen har varken kunnat lyfta eller landa där på flera dagar, säger pressinformatören Leyla Öfwerström.

– Det är jättetråkigt och jag förstår att resenärerna är både frustrerade och irriterade då man planerat en semester och så får man åka hem igen.

Fast i tre dagar på ön

Totalt har cirka 300 resenärer drabbats av den pågående sandstormen och resenärer som just nu befinner sig på ön Boa Vista har varit fast där i tre dagar.

Trots att sandstormen pågått i flera dagar har TUI inte hindrat resenärerna från att påbörja sina flygresor till ön. Flygen till grannön Sal går dessutom som vanligt.

– Det är jätteolyckligt och vi har in i det sista försökt hitta en lösning. Men sandstormen kommer och går vilket gör att man ibland kan lyfta och ibland inte, säger Leyla Öfwerström.

Då det är högsäsong har det inte heller gått att boka om några resor till andra resmål.

– Vi har försökt att lösa detta men då det är flera arrangörer som inte kunnat landa på Boa Vista så har hotellen på grannön Sal också blivit helt överbokade.

Får pengarna tillbaka

På frågan hur det blir med ersättning till resenärerna svarar Leyla Öfwerström att de får full återbetalning.

– Man får tillbaka de pengar man har betalat för resan. Har man haft andra utlägg är man även välkommen att skicka in dem med.

Nästan flight med TUI till Boa Vista går den 2 januari. I nuläget är det oklart om sandstormen då har dragit förbi och om flyget kommer att gå.

– Där har vi än nu inte fattat något beslut hur vi ska göra.

Publicerad: