Teknikstrul på Nya Karolinska – larmpanel fungerade inte

Publicerad 2016-12-16

En trasig larmpanel och en kommande lex Maria-anmälan.

Flytten till Nya Karolinska sjukhuset har inte gått smärtfritt och nu har en specialgrupp tillsats för att lösa de tekniska problem.

– Vi kan inte utöka vården på hjärtintensiven ur säkerhetssynpunkt, säger chefläkare Nina Nelson Follin.

Nya Karolinska Solna, ett av Europas största byggprojekt.

Det var för knappt fyra veckor sedan som flytten till Nya Karolinska sjukhuset i Solna inleddes. Samtidigt började de tekniska problemen, bland annat har man haft problem med nätverk och telefoni. Nu har även en viss typ av larmpanel börjat trassla.

– Vi har sedan flytten haft olika tekniska problem. Det som nu har tillstött är att vi de senaste dygnet fått problem med en larmpanel, säger Nina Nelson Follin, chefsläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Nina Nelson Follin berättar att larmövervakningen för de patienter som kräver hjärtintensivövervakning fungerar som den ska – när patienten själv larmar läkare och personal.

– Men om de i sin tur behöver tillkalla förstärkning ska de larma via en panel och den har inte fungerat vid tre tillfällen de senaste dygnen, säger hon.

Förbereder anmälan och tillsätter ”taskforce”

Larmen gick då ut enligt basrutinen – att ringa växeln. De tre patienterna kom inte till skada, enligt Nina Nelson Follin.

– Däremot har vi i ett av fallen börjat förbereda en lex Maria-anmälan. Patienten kom inte till skada, men risken fanns. Och bara risken gör att det krävs en närmare analys.

Nu har man tillsatt en speciell grupp, en så kallad ”taskforce”, för att ta itu med den strulande tekniken.

– Det är irriterande och det här måste få en lösning. Vi ser allvarligt på det från sjukhusledningens håll, säger Nina Nelson Follin.

Finns det någon prognos för när problemen ska vara lösta?

– Det är en mycket adekvat fråga som vi är angelägna att få svar på. Gruppen tillsattes i onsdags och arbetar intensivt.

Från början var tanken att öka antalet patienter på hjärtintensiven. Nu tvingas man i stället gå ner från tolv vårdplatser till åtta, i takt med att patienterna skrivs ut.

Det kommer att påverka övriga sjukhus i Stockholms län som får ta emot fler patienter.

Nina Nelson Follin säger att hon inte kan svara för Stockholms läns landstings sjukvård som helhet eller vad ambulanspersonalen nu får för direktiv.

– Jag vet bara att vi kan bedriva vård, men den vården vi har på hjärtintensiven kan vi ur säkerhetssynpunkt inte utöka just nu .