Experterna: Falska rykten om tågattacken – allt pekar mot Ryssland

Uppdaterad 2022-04-11 | Publicerad 2022-04-10

Ryssland anklagar Ukraina för att ha bombat egna medborgare i Kramatorsk.

Men de svenska experterna är överens om var Tochka U-robotarna kom ifrån:

– Allt pekar på att de är ryska, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Följ ämnen
Ukraina

Under fredagsförmiddagen utsattes Kramatorsks tågstation för en robotattack. Över 4 000 personer befann sig på området och minst 50 personer ska ha dött.

Utanför den bombade byggnaden ligger resterna av en stor Tochka U-robot, märkt med den ryska texten ”För barnen”.

Det ryska försvarsministeriet slår ifrån sig anklagelserna och säger att det bara är den ukrainska armén som använder robotarna.

– Det här är en provokation och har inget att göra med verkligheten.

 Ukrainska militärer bredvid Tochka U-robotvraket vid järnvägsstationen efter attacken i Kramatorsk, Ukraina. Texten på vraket är ryska, det står ”För barn", på ett gräs efter rysk beskjutning

”Är alltid Ukrainas fel”

Ett uttalande krigsvetaren Ilmari Käihkö och överstelöjtnant Joakim Paasikivi avfärdar som ren lögn.

– De kallar allt för provokation när det kommer från ukrainskt håll, så det är inget nytt. Så har det hållit på hela kriget och det är inget man ska lyssna på, säger Käihkö.

Paasikivi säger att båda Ukraina och Ryssland har tillgång till robotarna och att det råder en bred enighet om var de kom ifrån.

– Enligt Ryssland är det alltid Ukrainas fel, oavsett vad som hänt. De har de visat gång på gång och det är lika lite trovärdigt som vanligt.

– Allt tyder på att den är rysk.

Är det ett taktiskt drag att använda en robot som även Ukraina använder?

– Nej, jag tror bara att det var det som fanns tillgängligt. I och med att man skjutit i väg närmare 2 000 robotar så föreställer jag mig att man från rysk sida sparar mer på de dyra, exklusiva och moderna robotarna till viktigare mål, säger Paasikivi.

Tochka-U-robot vid en paradrepitition i Jekaterinburg i Ryssland 2009.

Zelenskyj: Ryska piloter har kartor med civila mål

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har fördömt attacken och hävdat att ryska piloter försetts med kartor på civila mål de ska attackera. Ett påstående som inte kan avfärdas med tanke på tidigare bombningar, menar överstelöjtnanten.

– Jag tror mycket väl att de kan ha haft kartor, men det är svårt att definiera vad civila mål är. En järnvägsstation är viktig både militärt och civilt. Men ur ett folkrättsligt perspektiv så får man inte skjuta om det finns risk för en oproportionellt stor skada och så verkar fallet vara här.

Enligt Ilmari Käihkö är attacken i Kramatorsk ett tecken på att Ryssland flyttat sitt fokus till de östra delarna av Ukraina för att få fira en framgång under segerparaden 9 maj.

– Resultaten hittills räcker nog inte och man kommer att vilja åstadkomma något den närmaste månaden. Det är något de ukrainska styrkorna kommer att vilja förhindra, så det ser ut som att båda kraftsamlar och att vi har de största striderna i kriget framför oss, säger han.