Ingen Nobelfest – inga pristagare på plats

Erika Nekham/TT

Publicerad 2021-09-23

Även i år sätter pandemin käppar i hjulet för festernas fest. Nobelstiftelsen har beslutat att ställa in Nobelbanketten, och pristagarna kommer att få ta emot medalj och diplom i sina hemländer.

– Det är inte det beskedet man önskar att ge. Men vi har kommit fram till att det är detta beskedet vi måste ge, säger Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen.

2021 blir därmed det femte året i fredstid, sedan priset instiftades 1901, då det inte hålls någon bankett. Tillställningen gästas vanligtvis av drygt 1 000 gäster och brukar följas av hundratusentals tv-tittare.

Liksom förra året är det coronapandemin som sätter stopp. Nobelstiftelsen har också beslutat att pristagarna kommer att få ta emot medalj och diplom i sina hemländer.

– Det är den internationella pandemiutvecklingen, och osäkerheten kring den. Både vad gäller smittspridningen, och möjligheten för internationellt resande, säger Helgesen om bakgrunden till beslutet.

Viss publik

TT: Var det ett svårt beslut att fatta?

– Det var svårt i den meningen att det verkligen inte var det här vi önskade. Men ser man till den totala bilden av osäkerhetsfaktorer, och att vi inte kan avvakta och fatta beslut senare än så här, så var det inte så svårt baserat på den fakta och de värderingar vi haft att utgå ifrån.

Nobelveckan arrangeras i år den 6–12 december. Prisutdelningarna i pristagarnas respektive hemländer kommer att vävas samman med en ceremoni i Stockholm, där det ”förhoppningsvis” kommer att finnas lokal publik på plats.

– Själva prisceremonin blir i Stockholms stadshus, eftersom det blir mindre publik än det brukar, säger Vidar Helgesen.

Större räckvidd

Vilka som tilldelas årets Nobelpris tillkännages den 4–11 oktober. Norska Nobelkommittén håller enligt Nobelstiftelsen fortfarande öppet för möjligheten att ta emot pristagare.

Nobelveckan kommer i år att bestå av en blandning av olika digitala och fysiska evenemang, bland annat Nobelföreläsningar och ljusfesten Nobel Week Lights med ljusinstallationer runt om i Stockholm.

TT: Vad tror du att det här beslutet betyder för Nobelprisets status och ställning?

– Det som var lite intressant i fjol var att en del av de digitala produktionen fick större global räckvidd än vad vi sett tidigare. Det är klart att i Stockholm och Sverige blir det mindre uppmärksamhet kring prisceremoni och bankett, men globalt försöker vi arrangera ett riktigt fint firande av pristagarna.

Följ ämnen i artikeln