Mynt försvann från museum – häleriåtalad frias

TT

Publicerad 2022-01-21

Mynten på kabinettet sorteras efter geografiskt präglingsområde, kronologisk präglingstid och myntherrar. Bild från polisens förundersökningsprotokoll.

Även hovrätten friar den man som anklagats för att ha sålt mynt från Kungliga myntkabinettet på auktioner för miljontals kronor.

Samtliga påstådda gärningar är preskriberade, konstaterar domstolen.

Den i dag 47-årige mannen har stått åtalad för sex fall av grovt häleri. Enligt åklagaren hade mannen, som tidigare arbetade vid Kungliga myntkabinettet (i dag Ekonomiska museet) och då hade fri tillgång till valven och dess föremål, vid olika tillfällen sålt mynt från museets samlingar till ett värde av omkring 3,7 miljoner kronor.

Mannen själv nekar till brott och säger att mynten kommer från arv eller att han köpt dem från andra myntsamlare. Och även om det skulle röra sig om mynt från kabinettet skulle brotten vara preskriberade då de införskaffats före december 2008, vilket är mer än tio år innan det att mannen åtalades.

Inte bevisat

När Stockholms tingsrätt i februari 2020 dömde i fallet gick de på mannens linje. Nu när Svea hovrätt kommer med sin dom görs samma bedömning:

”Hovrätten har, i likhet med tingsrätten, funnit att preskriptionstiden i detta fall ska räknas från den första handling som utgör ett fullbordat häleri samt att senare åtgärder med mynten inte inverkar på preskriptionstiden”, skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande, och fortsätter:

”Då åklagaren inte förmått bevisa att en sådan första hälerihandling inträffat i december 2008 eller senare har den tilltalades invändning om preskription inte motbevisats. Detta gäller genomgående avseende samtliga påstådda gärningar, alldeles oavsett om mannen faktiskt har befattat sig med myntet i fråga.”

Domstolen har alltså inte prövat varifrån mynten som mannen sålde egentligen kommer.

Chef dömdes

De saknade föremål som 47-åringen åtalades för är bara en bråkdel av vad som enligt museet fattas i samlingarna. Enligt en inventering som gjorts saknas omkring 1 500 föremål, till största delen mynt, till ett värde av 25 miljoner kronor.

Inventeringen inleddes sedan misstankar 2013 uppstod mot en annan anställd, en tidigare chef på Kungliga myntkabinettet, om att han stulit från sin arbetsplats. Han dömdes senare för stölder av omkring 35 föremål från samlingarna till ett värde av omkring 1,2 miljoner kronor.

Följ ämnen i artikeln