Ny satsning: Hälsosamtal med boende i utsatta områden

Publicerad 2022-06-17

Ohälsa och kriminalitet i Stockholms förorter bekymrar finansregionrådet Iréne Svenonius (M).

Nu sjösätts ett projekt med riktade hälsosamtal – som bland annat ska varna för riskerna med stora familjer och trångboddhet.

– Jag tycker att man som förälder själv måste fundera på hur många barn man kan ta hand om, säger Svenonius.

Beslutet är fattat och 15 miljoner är avsatt. Under tre år, med start under 2022, ska cirka 1 700 personer i utanförskapsområden erbjudas hälsosamtal av Region Stockholm.

Regionens tyngsta politiker, Iréne Svenonius (M), säger att samtalen ska handla om saker som motion och kost, handfasta råd för att kunna leva ett långt och sunt liv.

Men ytterligare en fråga ska ställas, säger Svenonius.

– Nämligen att ta upp det svåra samtalet om trångboddhet och riskerna som kan inträffa för barnen om man bor trångt och har väldigt många barn. Även hur man kan göra för att få färre barn. Många kan tycka att det är självklart men det är det inte överallt.

Ni vill helt enkelt att familjerna ska bli mindre i dessa områden?

– Jag tycker att man som förälder själv måste fundera på hur många barn man kan ta hand om.

Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M).

”Det är en realitet”

Svenonius säger att varje kvinna ska har friheten att bestämma själv och att familjen bör känna till trångboddhetens konsekvenser. Både för att barnen ska ha det bra och för att föräldrarna ska kunna jobba.

– Det handlar om att ge människor verktyg att fatta beslut och förstå samband, säger hon.

Men det gör man inte i dag menar du?

– Vi ser att ohälsotalen är större där vi har stor arbetslöshet, utanförskap och trångbodda familjer med väldigt många barn. Det är en realitet.

Skärholmen, Södertälje, Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista har lyfts som lämpliga stadsdelar för pilotprojektet.

Svenonius nämner några exempel. Som att det är svårt att läsa läxor i en proppfull och stimmig lägenhet. Eller att flickor tenderar att få hjälpa till hemma i stora familjer – medan pojkarna istället driver omkring bland hyreshusen.

– Vi vet att kriminella gäng försöker värva pojkar som är ute i stadsdelarna. Det kan vara jättetufft för föräldrarna att hålla emot när de väl är insydda i ett gäng eftersom de inte vill vara hemma.

Kan bli fler i framtiden

Politiskt finns en stark politisk uppslutning bakom projektet.

– I grunden handlar detta om att stötta folk till ett gott och hälsosamt liv. Vi vill dock på sikt införa hälsosamtal i hela regionen för att minska hälsoklyftorna, säger Aida Hadzialic (S), regionråd i opposition.

Aida Hadzialic (S), regionråd i opposition.

För att undersöka om hälsosamtalen ger önskad effekt kommer olika parametrar följas upp. Det kan vara tandhälsa eller förekomsten av fetma och diabetes. Resultaten ska sedan jämföras med referensgrupper som inte haft hälsosamtal – för att se om det blivit någon märkbar skillnad.

Förhoppningen är att projektet ska ge kunskap för att kunna bygga vidare på arbetet med hälsosamtal i framtiden.

ANNONS