Rysslands invasion av Ukraina

Ryska bakslaget: Ukraina inleder motoffensiv

Av: 

Emil Forsberg

NYHETER

Bakslagen i Ukraina slår hårt mot de ryska styrkorna.

Elitförbanden går på pumpen och den nya ”superstridsvagnen” har förstörts.

Samtidigt fortsätter Ukraina sin motoffensiv.

De ryska trupperna lider stora förluster i Ukraina, enligt det brittiska försvarsministeriet.

Även de mest avancerade förbanden är hårt pressade och Ukraina ska ha lyckats förstöra åtminstone en av de nyare T-90M-stridsvagnarna – bara två veckor efter att de satts in.

Britterna flaggar nu för att förlusterna kan bli svåra att ersätta med tanke på sanktionerna, något krigsvetaren Ilmari Käihkö håller med om.

– Det kommer bli svårare för Ryssland att få tag i teknologi från väst. Frågan är om det finns något sätt för Putin att vända utvecklingen utan att deklarera krig. Svaret nu verkar vara nej, säger han.

Utrbända ryska militärfordon syns utanför Chernihiv. Bild från 17 april.

Det ukrainska försvarsdepartementet uppger att man slagit ut ännu ett ryskt fartyg. Det ska vara en landstigningsbåt i Serna-klassen som sänkts i en drönarattack i närheten av Ormön i Svarta havet.

Även ett luftvärnssystem på ön ska ha förstörts.

”Ryska Svartahavsflottans traditionsenliga parad den 9 maj kommer att hållas nära Ormön i år, på havsbotten”, skriver försvarsdepartementet i sociala medier, enligt AP.

En satellitbild visar rök från byggnader på Ormön i Svarta havet på lördagen. Byggnaderna ska användas av ryska armén. Enligt ukrainska uppgifter har ett ryskt luftvärnssystem slagits ut av en drönare, rapporterar TT.

Artillerikrig

Ukraina fortsätter samtidigt sin motoffensiv i de östra delarna av landet med hjälp av de avancerade vapen västvärlden skänkt.

Enligt New York Times har man gjort framsteg i flera viktiga städer, däribland i Charkiv och Izium.

– Det var väntat att Ukraina skulle försöka sig på något sånt här. Man har en viss fördel efter att ha fått de avancerade vapensystemen, säger Käihkö.

– Det har allt mer blivit ett artillerikrig där man skjuter på varandra och när man träffar något så kan man störa framryckningar.

”Kommer bli stora förluster”

Krigsvetaren tror dock att det är en lång väg kvar innan Ukraina kan återta sina områden.

– Hittills har man inte tagit tillbaka så stora områden. När de går till motoffensiv kommer det att innebära stora förluster för det är lättare att försvara än att anfalla.

– Det stora frågetecknet är hur mycket stridskrafter man har, för man kommer att behöva kraftsamla för att ta tillbaka områdena.

ANNONS

Barnen drabbas alltid värst - Ge en gåva till barnen i Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Liverapportering: Ryska invasionen av Ukraina

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Ukraina

Ryska invasionen

Ryssland