Smeknamnen på Putin och Macron avslöjar Biden

Publicerad 2022-02-09

Utåt hyllar Joe Biden samarbetet med världsledarna om Ukrainakrisen.

I slutna rum har rapporteras han varit desto mer frustrerad.

Bidens smeknamn på de övriga nyckelfigurerna är både frispråkiga och avslöjande, enligt NBC.

Följ ämnen
Ukraina

Under de senaste veckornas diplomati kring Ukraina-krisen har Joe Biden brottats med svårigheter att ena sina viktigaste allierande kring en gemensam linje mot Ryssland.

Det underströks senast på måndagen när Frankrikes president Emmanuel Macron på egen hand träffade Vladimir Putin vid ett milt uttryckt överdimensionerat mötesbord i Kreml.

Macron blev därmed den första västledaren som mötte Putin sedan krigshotet intensifierades.

President Joe Biden träffade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i Vita huset i veckan.

Biden träffade Scholz

Samtidigt var Tysklands nya förbundskansler Olaf Scholz på besök hos Joe Biden. Med sin gäst bredvid sig gav Biden ett löfte inför de närvarande reportrarna:

– Om Ryssland invaderar – alltså om stridsvagnar eller soldater korsar Ukrainas gräns – innebär det slutet för Nord stream 2, sa han.

Tyskland har tidigare sagt nej till ukrainska vädjanden att inte öppna den nya gasledningen från Ryssland.

På presskonferensen med Biden fortsatte Olaf Scholz att ducka den känsliga frågan. Han sa bara att Tyskland ”agerar tillsammans med sina allierade” och lovade ”mycket, mycket hårda” åtgärder mot Ryssland om Ukraina invaderas.

Joe Biden och Vladimir Putin alias  ”killen med kärnvapen men inga vänner” i Genève juni 2021.

Annorlunda läge jämfört med 2014

När Joe Biden tillträdde lovade han att USA skulle göra comeback som en pålitlig aktör i världspolitiken.

De senaste veckorna har han och andra amerikanska företrädare öppet hyllat samarbetet med de övriga Natoledarna.

Verkligheten tycks inte ha varit lika enkel.

Biden är visserligen rutinerad i utrikespolitiska sammanhang, men han har ännu inte hunnit bygga relationer med de nya nyckelfigurerna i Europa där Olaf Scholz exempelvis bara suttit på sin post några månader.

Som NBC konstaterar finns det fler förutsättningar som är annorlunda jämfört med den ryska aggressionen mot Ukraina 2014. Flera av de europeiska ledarna sliter exempelvis med inhemska problem som försvårar ett robust och enat Nato-svar mot Putin.

Bidens smeknamn på ledarna

Bidens frustration över läget har varit märkbar i interna diskussioner, enligt NBC. Tv-kanalen listar, med hänvisning till anonyma källor, de avslöjande epitet som Biden använt på Europas ledare i slutna rum i:

Olaf Scholz är ”ingen Angela Merkel” som kan ena Europa.

Boris Johnson är ”stormig”.

Emmanuel Macron ”vill vara Charles de Gaulle”. Biden ska i ett möte ha sagt att Macrons försök att närma sig Ryssland via EU – och inte Nato – är ett sätt att positionera Frankrike och sig själv som en viktigare aktör än USA och Storbritannien.

Vladimir Putin? Han är, enligt Biden, ”killen med kärnvapen men inga vänner”.

Emily Horne, talesperson för Bidens nationella säkerhetsråd, tonar NBC:s uppgifter om Bidens smeknamn på världsledarna.

– Detta anonyma skvaller överensstämmer inte på något sätt med vad presidenten säger och tycker. Han är nöjd med det exceptionella samarbetet mellan USA och våra europeiska allierade, även när det gäller hur vi bemöter den pågående krisen med den rysk upptrappningen vid Ukrainas gräns, säger hon.

ANNONS