”Inför en betald polisutbildning, omedelbart”

Parti för parti: Så vill politikerna bota polisbristen

Uppdaterad 2022-09-12 | Publicerad 2022-09-06

Politikerna är eniga om att Sverige behöver fler poliser. De har lovat att polismyndigheten ska anställa 10 000 fler till 2024.

Antagningskraven till polishögskolan har sänkts steg för steg. Nu larmar personer med insyn om studenter och nyblivna poliser som inte håller måttet.

Så här svarar politikerna på larmen inifrån polisutbildningen.

Nooshi Dadgostar.

Nooshi Dadgostar, partiledare, Vänsterpartiet:

– Det viktiga är att man lär sig mycket saker på polishögskolan tycker jag. Jag kan inte exakt bedöma antagningskriterierna. Det måste jag titta mer noggrant på.

Polismyndigheten måste vara en oerhört attraktiv arbetsplats och det måste finnas personal som kan leda utredningar. Vi behöver titta på intagningen till polishögskolan, hur utbildningen ser ut och på hur vi kan göra myndigheten mer attraktiv som arbetsplats.


Morgan Johansson.

Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister, Socialdemokraterna:

– Jag vänder mig starkt emot den nidbild som vissa sprider där svensk polis utmålas som en kår med sjunkande kompetens. Kraven som Polismyndigheten ställer på sina blivande och befintliga poliser är lika höga som alltid. Kraven för att klara polisutbildningen och ta examen har inte sänkts och kommer inte att sänkas. Sanningen är att Sverige har en av världens bäst utbildade poliskårer.

– Nu når antagningssiffrorna nya rekord och platserna fylls samtidigt som rekordstora nivåer genomgår polisutbildningen. Det, kombinerat med funktionsinriktade utbildningar där civilanställda utbildas och får polisiär kompetens, och insatser för att återrekrytera poliser gör att Polismyndigheten bedömer att vi nu har fler poliser än någonsin, och vi kommer att nå målet om 10 000 fler polisanställda till 2024. Då kommer vi att ha sammanlagt ca 38 000 anställda i polisen, varav ca 26 000 poliser.


Märtha Stenevi.

Märta Stenevi, språkrör, Miljöpartiet:

– Det måste vara lämpliga personer som uppbär vårt våldsmonopol. Att sänka kraven kan inte vara svaret på rekryteringsproblemen.

– Vi måste hela tiden arbeta med att förbättra utbildningen och öka attraktiviteten i yrket så att det blir lättare att rekrytera. Vi måste höja lönerna och arbeta med bättre arbetsmiljö med fler kollegor och med förutsättningar att utföra yrket. Många utbildade poliser lämnar yrket, vilket leder till att de nyutbildade får uppgifter som de kanske inte är redo för. Vi måste vända den trenden.


Annie Lööf.

Annie Lööf, partiledare, Centerpartiet:

– Det är viktigt att de poliser som kommer ut i tjänst har goda grunder för det arbete som sedan väntar dem. Centerpartiet vill se en stärkt polisutbildning och bygga ut den genom ett utökat akademiskt inslag för att kunna utveckla nya arbetssätt, metoder och tillvägagångssätt inom polismyndigheten.

– Det måste löna sig att utbilda sig till polis. Det kan ske genom exempelvis förbättrad arbetsmiljö, karriärmöjligheter och höjda polislöner. Centerpartiet vill se en tydlig prioritering kring den lokala polisnärvaron i den kommande polisexpansionen, där exempelvis avskrivna studielån kan vara en åtgärd för att få bättre polistäthet även på landsbygden.


Johan Pehrson.

Johan Pehrson, partiledare, Liberalerna:

– Jag tycker det är allvarligt. Lösningen är att se till att det blir mer attraktivt att bli polis, genom att se till att man får bättre betalt och bättre arbetsvillkor.

– Jag vill se till att man ökar kraven. Man får inte sänka kraven. Vi måste ha poliser som kan prata och hantera svåra situationer.


Ebba Busch.

Ebba Bush, partiledare, Kristdemokraterna:

– Sänkta krav är en märklig syn på hur man ska lösa poliskrisen. Svensk polis måste få fler kollegor och en lön som gör att man kan bilda familj och köpa en bostad. Och de måste ha politisk uppbackning som gör att de lyckas med sitt jobb. Då vill fler vara kvar och att fler komma till yrket.

– Man ser inte ut att kunna nå det här polismålet. Vi behöver få den typen av politiskt ledarskap som man har i Danmark, där man helt enkelt lyssnar på poliserna.


Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson, partiledare, Moderaterna:

– Jag tror att man ska gå motsatt väg, det är ett mycket krävande yrke både fysiskt och mentalt. Vi ska ha sådana villkor i både utbildningen och yrket att de som verkligen lever upp till kraven vill ha jobbet och vill stanna i jobbet.

– Betald utbildning för poliser, högre lön och bättre villkor, där är svaret. Politiken, riksdag och regering måste bevisa att man står upp för polisernas svåra arbete. De senaste åren har det gång på gång såtts tvivel om det.


Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson, partiledare, Sverigedemokraterna:

– Situationen är helt oacceptabel. Vi föreslår i stället betald polisutbildning så att fler som faktiskt uppfyller rimliga krav och som är lämpade att bli poliser också kan bli det. Och så att många som befinner sig mitt i livet kan skola om sig till polis.

– Vi vill också förbättra arbetsmiljön och ge polisen verktyg så att de kan utföra sitt jobb på riktigt. Höjda polislöner har vi delvis genomfört men vi vill fortsätta med det.


200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!