Sopberget har brunnit i två veckor – utreds av åklagare

Uppdaterad 2024-01-12 | Publicerad 2021-09-16

Soptippen i Kassmyra är en av flera där NMT Think Pink dumpat avfall och vars ägare misstänks för grovt miljöbrott.

Branden skulle kunna påverka utredningen.

– Bevisen brinner ju upp, säger Anders Gustafsson, åklagare i fallet.

Branden i sopberget bröt ut söndagen den 5 september. Den kraftiga röken fick räddningstjänsten att gå ut med VMA, viktigt meddelande till allmänheten, där man uppmanade boende i området att gå in och stänga dörrar och fönster.

För några dagar sedan lämnade Södertörns brandförsvar platsen sedan några dagar, men soporna brinner fortfarande.

Och boende i området plågas fortfarande av rök och den illaluktande luften. Många är också oroliga över vad röken kan innehålla.

”Helt unikt”

Tippen är en av de soptippar som tidigare drevs av företaget NMT Think Pink. Två ägare till företaget och deras före detta miljökonsult är nu misstänkta för grovt miljöbrott på en rad platser i södra och mellersta Sverige.

Företaget har gått i konkurs och sedan dess står sopberg övergivna på flera platser i landet. Bland annat i Kassmyra och närliggande Kagghamra, som Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Anders Gustafsson, en av åklagarna som leder förundersökningen, uppskattar att det är den största miljöbrottsutredningen i Sverige. Han och ytterligare en åklagare jobbar heltid med fallet, något som inte tillhör vanligheterna i miljömål.

– Det är unikt för vår del i den mening att det inte finns något tidigare fall som är av den här omfattningen. Det finns narkotikautredningar som är i den här storleken, men det är väldigt stort och för att vara ett miljöbrott, säger han till Aftonbladet.

Misstanken: Har grävt ner avfall

De tre personerna misstänks för att ha dumpat och grävt ner stora mängder byggavfall istället för att återvinna det. De tros också ha transporterat avfall mellan olika sopstationer för att kunna lagra mer än de tillåtna mängderna – 10 000 ton – på platserna.

– Utan att gå in på detaljer så är misstankarna att man tagit ihop en stor mängd av fall utan avsikt att hantera det på rätt sätt. Man har tagit och grävt ner eller deponerats lagt det på hög.

Botkyrka, Uppsala, och Tierp är några av orterna där företaget hanterat avfall.

– Det är många olika platser vi har med i utredningen. Det är både platser i Mellansverige och några i södra Sverige, i Småland. Det är nästan hela Sverige utom Norrland, säger Anders Gustafsson.

Think Pink.

Hittade arsenik och kvicksilver

I analyser från flera av platserna har man konstaterat att miljöfarliga ämnen lagrats. I släckvatten från den två månader långa branden i Kagghamra hittades bland annat arsenik, bly, kadmium och kvicksilver i halter väl över gränsvärdena.

Även i Kassmyra har man hittat miljöfarliga gifter i avfallet, något som SVT avslöjat. Dessa riskerar i värsta fall att läcka ut i grundvatten eftersom avfallet står ovanpå dagvattenbrunnar utan ovanför en grundvattentäkt.

De misstänkta personerna i sopbergsskandalen satt tidigare häktade, men har nu släppts på fri fot. Det eftersom de inte anses utgöra någon risk för utredningen.

– Misstankarna kvarstår, ingen är avskriven från utredningen. Men det finns ingen anledning att ha dem häktade längre. De två tidigare ägarna häktades för att det fanns en risk att de skulle kunna försvåra utredningen. I takt med att utredningen pågår så minskar den risken. Men inga misstankar har avskrivits, säger Anders Gustafsson.

Sopbergen är bevis

Enligt Gustafsson har man ett gediget material att gå igenom. Bland annat har man ett stort jobb med att gå igenom datorer och telefoner och hålla förhör med många personer i de olika delar av landet där tipparna finns.

Även sopbergen ingår i bevisningen. Att en del av dem har brunnit är något som skulle kunna försvåra utredningen.

– De är viktiga för det är ju där vi kan ta prover och göra undersökningar och se vad som ligger där. Bevisen brinner ju upp. Vi har naturligtvis varit där och tagit prover redan så det mesta har vi nog, men det kan ju vara så att man behöver hämta mer.

När ett eventuellt åtal kan väckas kan han inte säga.

– Vi har haft lite olika målbilder som vi har varit tvungna att skjuta fram. Utredningen ska vara klar i år men sen kan det alltid ta längre tid.

”Absolut inte skyldig”

Thomas Bodström, som försvarar en av de tidigare ägarna, säger att hans klient är helt oskyldig.

– Hon är absolut inte skyldig. Genomgången av företaget kommer att visa i detalj hur hon har skött det, säger han till Aftonbladet.

Han är kritisk till hur brottsutredningen har skötts av åklagarsidan och säger att försvaret inte har fått någon information om den alls sedan den inleddes.

– Vi har inte fått ta del av några uppgifter. Det har inte hänt någonting på nästan 1,5 år, det är helt unikt. Det kan inte gå särskilt bra för dem.

– Det är många som tjänar på att lägga skulden på henne i den här branschen. Men det är kommunerna och markägarna som godkänner och söker tillstånd. För dem passar det perfekt att säga att det är hennes företag som gjort fel.

 Här får du senaste nytt om klimatet – varje dag

Följ ämnen i artikeln