Skåne vill låta imamer övertyga vaccinationsskeptiker

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Skåne öppnar för att knyta till sig imamer och andra lokala ledare för att få fler att vaccinera sig.

– Har man inte tilltro till myndigheter kanske man har tilltro till andra personer, säger vaccinsamordnare Maria Landgren.

Samtidigt dryftar regionen en oro över vårdanställdas vaccinationsmotstånd.

Vårdanställda som vägrar ta vaccin fortsätter att oroa de ansvariga i Skåne. I en rapport till regeringen frågar sig länsstyrelsen i Skåne hur viljan att vaccinera sig ska kunna öka.

Motståndet är störst i äldrevården, enligt regionens vaccinsamordnare Maria Landgren.

– På vissa äldreboenden är det väldigt många som tackar ja, på andra ligger det runt 50–60 procent. Vi får hela tiden jobba med informationen. Om man inte tar vaccinet denna vecka finns ju möjligheten att ta det nästa vecka, om en månad eller två, säger hon.

Maria Landgren, vaccinsamordnare i Skåne.
Foto: Johan Nilsson/TT NYHETSBYRÅN
Maria Landgren, vaccinsamordnare i Skåne.

Vissa ångrar sig

Minst motstånd till vaccin i vården finns enligt Landgren bland de som jobbar nära covidsjuka på sjukhus. Där tackar i princip alla ja till vaccinet.

Hon tillägger att vissa vaccinmotståndare i vården har ångrat sig och i efterhand bett om att få ta sprutan.

– Jag tror att viljan att vaccinera sig kommer att öka längre fram, säger hon.

I rapporten till regeringen skriver länsstyrelsen i Skåne också att vissa kommuner ser problem med att det förekommer desinformation om vaccination på sociala medier.

Allas ansvar

Maria Landgren öppnar nu för att knyta till sig inflytelserika lokala ledare för att övertyga de i allmänheten som är tveksamma till vaccin.

– Tidigare i influensavaccin-kampanjer har det varit mycket diskussioner om man ska vaccinera sig eller inte, då har man pratat med imamer och andra personer som kan framföra saklig information. Om man inte har tilltro till myndigheter kanske man har tilltro till andra personer, då är det viktigt att man knyter dem till sig, säger Landgren till Kristianstadsbladets reporter.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om vaccinationsmotståndet i Skåne. I Burlöv uppgav nyligen 42 procent av tillfrågade vårdanställda att de inte vill vaccinera sig.

– Det är allas vårt ansvar, ditt och mitt, staten och regionernas, att få alla att gå och vaccinera sig när möjlighet finns, sa regiondirektör Alf Jönsson under pressträffen.

PODD Mutationerna

Aftonbladet Daily med Björn Olsen professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE