Klappat för coronajul

Ingen pakethysteri: Pandemin gör att vi ändrar vårt köpbeteende

Publicerad:
Uppdaterad:
Familjen Celis i Visby är inställda på att bara fira med de allra närmaste. ”Årets julfirande blir lugn med vila och mat, kolla på filmer och spela musik”, säger Paulo Celis, längst till vänster i bild. Bredvid honom sitter (från vänster) Adriána Rodriguez, Luis Saavedra, Anais Saavedra, Carolina Aeschlimann och Elian Aeschlimann.
Foto: Privat
Familjen Celis i Visby är inställda på att bara fira med de allra närmaste. ”Årets julfirande blir lugn med vila och mat, kolla på filmer och spela musik”, säger Paulo Celis, längst till vänster i bild. Bredvid honom sitter (från vänster) Adriána Rodriguez, Luis Saavedra, Anais Saavedra, Carolina Aeschlimann och Elian Aeschlimann.

NYHETER

Känns stormköket inte som rätt julklapp till farmor?

Lugn. I år kan du strunta i pakethysterin.

– Det blir absolut färre julklappar i år. Och inte lika mycket storstädning, säger Paulo Celis, 52, från Visby.

Vi är trots allt inte jätteduktiga på att följa de rekommenderade restriktionerna och visst trängs folk redan nu i affärerna och letar julklappar. Men många hittar också andra lösningar för att slippa bli smittade eller smitta andra.

– Pandemin gör att vi ändrar vårt köpbeteende. Nu handlar vi hellre på nätet än i en fysisk butik, säger Jonas Colliander som forskar kring konsumentbeteenden vid Handelshögskolan i Stockholm.

Andra prioriteringar

Han ser också hur vi prioriterar annorlunda när vi shoppar. Handeln av basvaror har ökat, medan vi inte lägger lika mycket pengar på “onödiga” prylar som vi gjorde förra året. Julhandeln påverkas också av våra nya vanor.

– Jag tror att det blir en mer blygsam julhandel i år. Dels kommer vi inte att samlas lika många människor till jul, vilket innebär färre klappar, men pandemin har också slagit mot människors privatekonomi.

Vi köper alltså färre antal klappar på nätet, men satsar däremot mer pengar på mat. Gårdsbutiker och småhandlare har fått ett rejält uppsving och hållbart blir allt viktigare. Vi söker trygghet i det vi känner till och vill stödja det som ligger närmast.

Foto: Gorm Kallestad/TT
Den rådande pandemin resulterar i ett lite annorlunda julfirande för många.

”Svensk julmat”

Hos familjen Celis i Visby är alla inställda på att fira en jul med bara de närmaste –och med mycket mat.

– Vi är från Chile, men ska äta svensk julmat och titta på Kalle Anka. Årets julfirande blir lugnt, med vila och mat, kolla på filmer och spela musik, säger Paulo Celis.

Självklart blir det julklappar, men inte lika många som tidigare.

– Vi har en fyraåring i familjen, så hon ska förstås både få tomtebesök och klappar. Men vi andra tar det lugnt och köper kanske en liten symbolisk klapp var.

Enligt HUI Research, som analyserar den svenska handeln, är det extremt svårt att förutse hur svenskarna tänker julhandla. De har tre helt olika scenario för hur det går. I den första blir det ett ras på 12 procent för årets julhandel. Den andra ger en blygsam ökning på en procent. Eller så räknar de med rekordsiffror. Ingen vet. Vi har aldrig haft ett liknande läge i Sverige.

Pengarna på annat

Årets julklapp blev ju stormköket, men när Aftonbladet frågar människor på stan, tror de mer på sällskapsspel eller upplevelser.

Paulo Celis väljer att tänka framåt – på sommaren, värmen och strandlivet.

– Jag kanske lägger julklappspengarna på att göra någonting tillsammans med familjen i sommar i stället – när pandemin förhoppningsvis är över. Det känns mycket bättre.

PODD Så ska du tänka kring hälsoångesten

Aftonbladet Daily, med psykologen Susanna Österman.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: