Publicerad 2020-12-30

Coronapandemin. USA-val. Klimatkris och gängkrig i Stockholm. År 2020 har varit ett minst sagt speciellt år – och nyhetsår. Aftonbladet har rapporterat, granskat och rapporterat varje minut.

”Show, don’t tell” (visa i stället för att berätta) är ett klassiskt mantra för de som jobbar med journalistik. Vi på Aftonbladet vill göra mer än att bara berätta om världen, vi vill visa den för vår publik, ta dem med på vår resa, få er att känna, reagera – kanske agera.

Våra duktiga fotografer är naturligtvis oumbärliga i det här arbetet. De visar oss hur världen ser ut – och lyckas beröra oss varje gång.

LÖFVEN SER RÖTT Under sitt sista år som ledare för Vänsterpartiet pressade Jonas Sjöstedt regeringen från vänster. På bilden syns tydligt vad statsminister Löfven tycker om det.

HÅLLER MASKEN Småkronornas målvakt Hugo Alnefelt under en träning under junior-VM i Tjeckien den 3 januari.

HOPPET LEVER Friidrottaren Tilde Johansson tränade den 29 januari för ett sommar-OS som aldrig blev av.

HON BLEV ENSAM KVAR Anette Lind, 69, blev änka för tolv år sedan efter att ha varit gift i 37 år. Nu är hon aktiv med seniorträning och har börjat spela boule med vännerna.

RÄDDADE SINA BARN UR ELDEN Emma Schols, 30, gick genom eld för att rädda sina sex barn ur den brinnande villan i Edsbyn. Under flera månader svävade hon mellan liv och död. I januari berättade hon om vägen tillbaka. ”Jag hade bara hud kvar på sju procent av kroppen”, sa hon.

HÄR DÖR DRÖMMEN OM USA Längs den 430 kilometer långa gränsen mellan Juarez i Mexiko och El Paso i New Mexico, USA, griper poliserna i genomsnitt 175 migranter per dygn. I ett stort reportage i början av året följde Peter Kadhammar och Peter Wixtröm livet vid Trumps mur mot grannen i syd. På bilden ett barn som flytt med sin mamma från Ecuador.

PANTRAR PÅ SPRÅNG Enligt statistiken har Eda kommun i Värmland högst andel fattigpensionärer i Sverige, men de seniora invånarna i huvudorten Charlottenberg säger sig ha det bra. På bilden promenerar Karl Erik Haglund på Storgatan.

SMITTAN HAR NÅTT EUROPA I början av året började det spridas rapporter om ett nytt virus i den kinesiska staden Wuhan. Många hoppades kanske att det skulle vara ett lokalt utbrott som gick att stoppa på plats, men ganska snart insåg alla att det skulle bli så mycket värre än så. I slutet av februari rapporterade Aftonbladet från Milano i italien, en av de platser där det nya coronaviruset först fick fäste i Europa.

FULL BOLLKOLL I februari verkade det ännu som att den kommande allsvenska säsongen skulle bli som vanligt. Här tränar Elfborgs Jesper Karlsson en månad efter landslagsdebuten.

HOTET NÄRMAR SIG Samtidigt som Libanon stängde ner alla skolor och universitet, spred sig coronaskräcken i flyktinglägren i landet. I det provisoriska lägret i Bekaadalen gick många barn med munskydd, men många hölls hemma av oroliga föräldrar.

SISTA FESTEN? I vad som kan ses som en sista chans till glamour och fest genomfördes finalen i Melodifestivalen lördagen den 7 mars. En favorit på scen var Dotter med låten ”Bulletproof”, men segern gick slutligen till The Mamas och deras ”Move”. 

”VI MÅSTE GÖRA RÄTT NU” Den 11 mars presenterade statsminister Stefan Löfven, Morgan Johansson och Lena Hallengren nya restriktioner i kampen mot coronaviruset. Med på presskonferensen var även rikspolischefen Anders Thornberg.

KLIMATKRIGAREN För åtta år sedan bildade Carlos Guajajara i reservatet Araribóla och några andra hövdingar i Amazonas en självförsvarsgrupp, Skogens beskyddare. I dag ingår 130 krigare i styrkan vars huvudsyfte är att stoppa skogshuggarnas skövling av Amazonas. På huvudet bär Carlos en huvudbonad gjord av papegojfjädrar, fåglar som tidigare flög i flockar mellan trädtopparna men som nu ses alltmer sällan.

Läs hela reportaget här.

TOMT PÅ TUBEN I takt med att antalet smittade ökade, dödsfallen sköt i höjden och trycket på sjukvården hårdnade tömdes det annars så livliga Stockholm på folk. Här är det Jenny Lindahl som har tagit med sig hunden Rex på tunnelbanan för att ta en promenad i Hagaparken. För en gångs skull kan han breda ut sig i mittgången i en väldigt glest befolkad tunnelbanevagn.

EPIDEMIOLOGEN SOM LOG Få hade nog för ett år sedan kunnat gissa att en av årets mest omskrivna – och kontroversiella – personer skulle bli en tjänsteman på Folkhälsomyndigheten. Men sedan pandemin tog fart har statsepidemiolog Anders Tegnell fått personifiera den svenska strategin. Ibland hyllad, ofta kritiserad har han lett otaliga pressträffar under året.

GUDSTJÄNST ONLINE När folk inte kunde komma till påskmässan tog kyrkoherden Johanna Öhman och höll den på nätet.


MUSIKEN TYSTAR INTE I stället för inför fulla läktare uppträder Danny Saucedo i ett tomt Globen.

”DUBBELT SÅ MÅNGA” När dödsfallen ökade i takt med pandemins framfart hårdnade också trycket på krematorierna. Ett av Stockholms fem krematorier ligger i Råcksta och där jobbar driftteknikern Stefan Pettersson. ”Det börjar bli fullt här nu”, sa han till Aftonbladet den 16 april.

STOPP! För att hindra smittspridningen stängde Norge gränsen mot Sverige. Här kontrollerar Odd Raymond Nerkvern bilister.

SORGEN Den 24 april begravdes Camille Chaker i Stockholm. Han är bara ett av nu fler än 8 000 offer för covid-19 i Sverige.

ARBETSPLATS: MITT I STORMENS ÖGA Som första tidning fick Aftonbladet besöka akutmottagningen på Danderyds sjukhus, där personalen stod i coronapandemins centrum. För att skydda de anställda från viruset arbetar alla med skyddsmasker, försedda med namnlappar hänger de på en ställning i korridoren, och alla ytor som har haft kontakt med en patient saneras noga. När sjuksköterskan Stefan Kejonen och hans kollegor fick uppemot 30 larm om dagen var det en tuff vardag för de anställda.

MASK PÅ En av alla debatter i pandemins spår har varit munskyddens vara eller inte vara. Många har önskat sig krav, Folkhälsomyndigheten har hellre rekommenderat andra åtgärder. Tina Sirén, 79, valde dock det säkra före det osäkra den 5 maj på Centralstationen i Stockholm.

”FHM = MÖRDARE” Protester mot den svenska strategin vid Folkhälsomyndigheten i Solna den 18 maj.

FYLLDE 80 BAST Den folkkäre filmaren och konstnären Lasse Åberg i sitt museum i Bålsta inför 80-årsdagen den 5 maj.

… DEN GÅR I MÅL! Publikrestriktioner är en sak, men kärleken till fotboll kan de inte döda. På bilden ser pappa Tommy Karlsson och läraren Tonton Semakala Emil Karlsson göra matchens enda mål i mötet mellan Hammarby IF P08 och Segeltorp P08 på Årsta IP. Föräldrar och annan publik fick inte se matchen från sidlinjen, utan tvingas stå utanför.

VREDEN SPRED SIG … Efter att George Floyd dödats under ett polisingripande i Minneapolis i USA inleddes protester över hela landet. Aftonbladet rapporterade från Philadelphia den 2 juni.

… ÄNDA TILL SVERIGE Den 3 juni nådde Black lives matter-protesterna Sverige. Demonstrationen började på Sergels torg, men spred sig senare till andra platser i centrala Stockholm.

STUDENTENS (O)LYCKLIGA VÅR Som så mycket annat påverkades skolavslutningar runt om i landet. På Staffansgymnasiet i Söderhamn skedde utspringet utan föräldrar på plats och endast ett fåtal lärare fick delta.

ÅRETS ANTIKLIMAX Förväntningarna var stora på Palmeåklagare Krister Petersson som under våren hade aviserat att en lösning på det statsministermord som har kallats ett nationellt trauma. Förmiddagen den 10 juni bänkade sig en stor del av svenskarna för att få reda på vad Petersson hade kommit fram till. Att den så kallade Skandiamannen skulle pekas ut var de flesta på förhand överens om, men vad skulle komma? Nya vittnen? Teknisk bevisning? Hade de till och med mordvapnet? Nej, årets luftslott i sin genre byggde på att Skandiamannen var intressant och hade behövt förhöras närmare. Vilket blir väldigt svårt, då Stig ”Skandiamannen” Engström gick bort år 2000.

VÄRMEN VÄNTAR Som en skärva av normalitet avgick den 2 juli det första charterplanet till Rhodos. Men inget var egentligen som tidigare. Planet till värmen försenades flera timmar och väl på plats coronatestades alla resenärerna. På bilden undersöks Nora Tlemsani.

SKEPP O’SKOJ – IGEN Vattenkanoner saluterar Silja Symphonys första kryssning efter att coronapandemin slagit till. 1 400 passagerare – hälften mot normalt – tog chansen att kryssa från Stockholm till Visby via Mariehamn. Taxfreen var öppen men kvällsdiscot stängt.

SHOPPINGTRÄNGSEL Trots att Gekås i Ullared sänkt maxantalet till 3 500 kunder tyckte många att det var trångt i varuhusen.

ETT HIMLA FINT FIRANDE Den 27 juli fyllde Galenskaparnas Claes
Eriksson 70 år och Aftonbladet träffade honom vid sommarstället på Tjörn.

RISKYRKE Taxichauffören Saber slog larm om sin riskfyllda vardag, då taxiförare kör coronasmittade personer utan skyddsutrustning.

TRÅNGT … Klassisk industrisemestertid innebär strandliv för många. Så även i år, även då vi skulle tänka på distansen. Så här såg det ut i Köpingsvik på Öland.

… OCH TRÅNGT Trängsel var det också på Öresundstågen mellan Malmö och Lund. Carl Fylman berättade för Aftonbladet att han alltid åker med munskydd.

KATTFNATT Sedan hans hustru dog för fyra år sedan lever professorn Nils
Uddenberg själv med katten Kissen, något han skildrar i boken ”Ensam med katt”.

VÅLDETS OSKYLDIGA OFFER Natten mot den 2 augusti sköts 12-åriga Adriana ihjäl vid McDonald’s-restaurang i Botkyrka söder om Stockholm. Hon hade råkat komma i vägen i en uppgörelse i den kriminella världen. De tilltänkta offren klarade sig utan skador.

KAMPEN FÖR ATT FÅ TRÄFFA SIN FRU Sven Forsling, 82, och hans fru Agneta har varit gifta i nästan 60 år – men pandemin har skilt dem åt. Det besöksförbud som infördes på landets äldreboenden gjorde att Sven, som bor i Stalbo i norra Uppland, stoppades från att hälsa på sin hustru. ”Jag förstår inte varför. Det måste ju vara så att personalen, som träffar många fler människor och kanske också har sjuka barn hemma, är en större risk än vad jag är”, sa Sven den 4 augusti.

MARDÖMSNATTEN Två tonårspojkar fick sina kläder sönderrivna och instoppade i munnen. Under mordhot utsattes de för svår misshandel i omkring nio timmar. Dramat ägde rum på Norra begravningsplatsen i Solna natten till den 23 augusti.

FULLT BLÅS I TRAFIKEN Ulf Schwerin, 74, i Stora Mellösa nära Örebro tröttnade på bilisternas fortkörning. Då kommunen inte gjorde något åt problemet, bestämde han sig för att ta saken i egna händer. Han ställde sig med en hårtork i högsta hugg – på håll såg han precis ut som en polis med fartmätare.

HÖLL SOMMARTAL Den 23 augusti var det dags för statsminister Stefan Löfven att hålla sommartal. Från Bommersvik sa han att coronakrisen visat på de brister som finns i den svenska välfärden, något som skulle bli en följetong under hösten. Fast då som kritik mot regeringen.

GRÖNSKA PÅ GRÖNAN Efter att det anrika nöjesfältet Gröna Lund i Stockholm tvingats hålla stängt har växtlighet flyttat in.

KOLLEKTIV TRÄNGSEL När folk började återkomma från semestrarna i Stockholm så återkom trängseln i kollektivtrafiken.

FOLKETS VREDE Aftonbladet rapporterade i mitten av augusti från Minsk i Belarus där protester bröt ut efter att president Lukasjenko utropat sig till vinnare i valet.

SOVER PÅ GATAN Efter branden i lägret Moria på den grekiska ön Lesbos är flyktingflickorna Ghazal, 6, och Azal, 8, två av de tusentals barn som har blivit hemlösa. Deras mamma dog i Iran för fyra år sen.

Läs Magnus Wennmans hela projekt ”Där barnen sover” här.

HÖGTID FÖR HÖTORGSKONST Fredrik Björkman, kulturredaktör på Arbetarbladet i Gävle, har öppnat ett museum med sina målningar på fiskargubbar. Museet är bara sex kvadratmeter och ligger i Lycka i Söderala i Hälsingland.

DONKEN I LÅGOR Mitt i natten mot den 4 september började det brinna på McDonalds-restaurangen i Östberga i södra Stockholm. Den brann sedan ner till grunden.

HUVUDSPEL Pontus Jansson går på nick i matchen på Friends arena mot Portugal i Nations league den 8 september. Förlust blev det ändå för Sverige, två mål mot noll. 

FÖRLORADE SINA SÖNER Mammorna till de fyra pojkar som dog i en bilolycka i Sörfors. Från vänster Maggan Larsson, Elenor Idh, Jennie Hedqvist och Kattis Sundell.

TVINGAS BLI SÄNGLIGGANDE I 17 TIMMAR Jimmi Lännerholm och hans assistent Marko Keskinen. Ett fall från en trampolin under en idrottslektion för fyra år sedan förändrade 22-årige Jimmi Lännerholms liv för all framtid. I ett hopp föll han ner i golvet, landade på huvudet och bröt nacken. Jimmi är förlamad från bröstet och ned, och behöver personlig assistens för i stort sett allt i vardagen. Nu har Upplands Väsby beslutat att sänka hans assistanstimmar från 81 till 51 timmar i veckan vilket innebär att han blir sängliggande 17 timmar per dygn utan möjlighet att ta sig ur sängen. Här med assistenten Marko Keskinen.

DÖMDES FÖR FLYKTINGSMUGGLING Kerstin Larnesjö, 73, köpte tågbiljetter åt afghanska flyktingar som fått sitt sista avslag från Migrationsverket och ville vidare till Frankrike. Totalt hjälpte hon fem familjer från flyktingboendet i Stråssa. Nu har hon dömts för människosmuggling i tingsrätten i tyska Flensburg och 26 000 kronor i böter. Här håller hon språkcafé för flyktingar i stenkyrkan i Vedevåg.

BÄR SKOTTSÄKER VÄST Sylvia Santana är delstatssenator för Demokraterna i Michigan i USA. Sedan beväpnade milismän intog Kapitolium i Lansing för att protestera bär hon skottsäker väst.

(V)INKAR ADJÖ Efter mer än åtta år som partiledare för Vänsterpartiet valde Jonas Sjöstedt att lämna sin post och i stället flytta till sin fru i Hanoi i Vietnam. Han efterträds av Nooshi Dadgostar.

REDO IGEN Efter den unisont hyllade debutskivan ”…och stora havet” 1989 fick Jakob Hellman nog. Fram tills nu. 32 år efter det stora genombrottet släpper han till slut uppföljare ”Äntligen borta” i januari 2021.

SAKNAR KATTENS DOFT Luna Jansson, 16, är en av alla långtidssjuka efter covid-19. Efter sjukdomen i maj har hon fortfarande inte återfått smak- och luktsinne och känner vare sig aptit eller hunger.

TRUMP FICK FOTEN Efter en minst sagt rörig valrörelse, där presidenten insjuknade i covid men snabbt tillfrisknade och där de båda politiska falangerna hetsade mot varandra med mer eller mindre uppskruvade metoder stod det till slut klart att Joe Biden blir USA:s näste president. Trumplägrets anklagelser om valfusk har förkastats, elektorerna har sagt sitt och den 20 januari 2021 tar Biden plats i Vita huset. Här drar en av Republikanernas anhängare sin Trumpflagga i ansiktet på Bidensupportern Ronaee Singletary utanför kongresscentret i Pennsylvania medan rösträkningen fortfarande pågick där inne.

GULDHJÄLTE 1 Målvakten Jennifer Falk jublar efter att Kopparbergs/Göteborg FC tagit hem SM-titeln i fotboll efter att ha besegrat Linköping med 0–7 på bortaplan.

DE SOM BLEV KVAR Pandemins offer är inte bara de som blir sjuka eller dör, utan även de som lämnas kvar när en anhörig har gått bort. Under november träffade Aftonbladet Ellen Björk, Patrik Nilsson, Eeva Esko och Henrik Bäcklin.

Läs deras berättelser här.

INTE LÄNGRE LIKA HYLLAD I takt med att kurvorna över antalet smittade och döda återigen pekar uppåt har Anders Tegnell blivit mer och mer ifrågasatt.

KÄMPAR UNDER RESTRIKTIONERNA Skräddarmästaren Bernt Skoog, 71, intervjuas av Aftonbladets Oisín Cantwell om butiksdöden i Eskilstuna. Han hade precis börjat återhämta sig från den tidigare nedgången när Region Sörmland slog till med nya restriktioner.

STORMEN HÄR IGEN Den andra coronavågen sveper över Sverige – och de som ska vårda de allra svårast sjuka håller på att knäckas. Aftonbladets team Staffan Lindberg och Andreas Bardell följde kampen för att rädda liv inne på en av Sveriges mest belastade intensivvårdsavdelningar på Östra sjukhuset i Göteborg. ”Ibland vill jag bara ställa mig och skrika när jag ser folk trängas ute i samhället”, säger iva- och narkossköterskan Lena Jensen, 54, i reportaget.

Läs reportaget här.

ABORTEN TOG INTE Inte förrän efter en månad märktes det att den medicinska aborten inte tagit. När Malin, som egentligen heter något annat, för säkerhets skull kontaktade sjukvården fick hon se ett friskt foster på ultraljudet.

GULDHJÄLTE 2 Inte förrän den 5 december avslutades den extremt försenade allsvenskan. Efter vinst med 4–0 mot Östersund kunde Malmö FF:s Anders Christiansen byta om till guldfärgen och korka upp ett klassiskt segersprut med champagne.

FÅR INGET BIDRAG EFTER SWISHLÅN När pengarna var slut gick Maja till skogs för att hitta mat. Men en vecka in i december tog frosten de sista trattkantarellerna. Nu är kylen tom – och tvåbarnsmamman riskerar att bli vräkt. Ändå nekar kommunen henne försörjningsstöd – eftersom hon lånat pengar via Swish av familj och vänner.

Publisert:

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET