Regionernas coronalarm – ordnar stora bilträffar

Kommunen stänger ner parkeringar: 2 000 kronor i böter

Publicerad 2021-03-24

Bilträffar där unga samlas i stora sällskap pekas ut som en smittrisk av flera regioner.

I Jönköping stänger man därför sju stora parkeringsplatser av rädsla för en stor anstormning av motorintresserade till påsk.

– Det planeras att ta sig hit för att umgås och festa, säger stadsdirektör Johan Fritz.

Smittspridningen ökar i många regioner i Sverige.

Och samtidigt som många av dem konstaterar att folk och verksamheter i allmänhet är bra på att följa rekommendationer och regler lyfter en del av dem att det finns problem.

I tre regioner larmar man om motorträffar där människor samlas i större sällskap som inte är lämpliga under pandemin. Länsstyrelsen i Värmland skriver i sin lägesrapport att polisen i länet ser att man har problem med motorburna som samlas och umgås.

Samlas i stora skaror

I Gävleborg, som är bland de värst drabbade regionerna i landet just nu, hade man redan i höstas problem med stökiga motorträffar. Nu ser man återigen att motorburen ungdom har börjat samlats i stora skaror runtom i länet.

Enligt polisen i regionen är deltagarna på träffarna inte bra på att följa coronarestriktioner.

I Jönköpings kommun, som just nu har en ökande smittspriding, oroar man sig för en anstormning av motorintresserade till påsk. Det trots att den årliga bilmässan, som normalt lockar 80 000 besökare till kommunen, är inställd.

– Det planeras för att ta sig hit för att umgås och festa, säger stadsdirektör Johan Fritz, som säger att man fått tydliga signaler från bland annat polisen om träffarna.

Johan Fritz, stadsdirektör i Jönköping.

Smittan peakar i påsk

Smittspridningen i kommunen ökar och väntas nå sin peak i påsk. Nu väljer man att använda sig av pandemilagen och stänger sju stora parkeringar i påsk för att stoppa de olagliga träffarna under kvällar och nätter.

Enligt Johan Fritz är det polisen som kan ingripa mot dem som bryter mot förbudet. Straffet kan bli upp till 2 000 kronor i böter.

– Det kan man ha roligare för, säger Johan Fritz.

Flera hundra personer samlades på en parkeringsplats utanför ett köpcentrum i Jönköping i februari.