Hans Brun: Bra att han greps vid liv

Ann Edliden/TT

Uppdaterad 2021-03-05 | Publicerad 2021-03-03

Hans Brun säger att gärningsmannen i Vetlanda förmodligen haft någon ideologisk koppling då polis nu misstänker terrorbrott. Arkivbild.

Hans Brun säger att det förmodligen framkommit något hos gärningsmannen som gjort att polisen nu utreder attacken i Vetlanda som misstänkt terrorbrott.

– Polisen har antagligen hittat något hos gärningsmannen, i hans mobiltelefon eller om han har sagt någonting som gör att det finns en ideologisk koppling.

Bakomliggande motiv

Att gärningsmannen fortfarande lever gör att polisen förhoppningsvis snabbare kan komma fram till ett bakomliggande motiv, säger Hans Brun, tidigare terrorforskare och i dag senior analytiker vid företaget SRI.

– Jag tycker att det är hedrande för polisen att man har lyckats gripa honom levande. Vi kommer antagligen att få veta mer om anledningarna bakom det här eftersom han är vid liv och kan berätta varför han gjorde det.

Det finns uppgifter om att attacken utfördes med kniv, något polisen inte har bekräftat officiellt. Hans Brun säger till TT att knivattacker är en form av terrordåd som är vanligare än många tror.

– Om vi tittar på de attacker som har genomförts i västvärlden med koppling till jihadism, så är ungefär två tredjedelar av dem utförda av ensamma gärningspersoner utrustade med kniv eller väldigt enkla hjälpmedel.

Samtidigt har ingenting officiellt framkommit om att det rör sig om jihadistiska motiv i Vetlanda.

"Hotbilden inte borta"

Brun säger att det är första gången som han känner till att ett misstänkt terrorbrott utfört med kniv inträffat i Sverige.

– Vi har haft knivbrott och knivvåld, men inte i ett politiskt sammanhang.

Det har förekommit få terrorbrott i västvärlden under det dryga år som coronapandemin pågått. Men det betyder inte att det kommer att minska när den är över, säger Hans Brun.

– Hotbilden är inte borta bara för att det är lugnt. Det kommer ju förmodligen att blomma upp igen när covid-19 försvinner.

Rättelse: I en tidigare version av texten fick Hans Brun fel arbetsplats.

ANNONS