Experterna om Astras vaccin: Var inte orolig men observant

Publicerad 2021-03-16

De som fått Astra Zenecas vaccin ska inte oroa sig, men vara uppmärksam på sin kropp.

Bland annat ska man vara vaksam på blåmärken, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

– Hur det kommer att bli framåt för de som fått en dos av Astra Zenecas vaccin kommer myndigheterna att återkomma till, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

Idag kom beskedet om att man tillfälligt stoppar användningen av Astra Zenecas vaccin. Men det finns ingen anledning att vara orolig om man fått vaccinet, enligt virusforskaren Ali Mirazimi.

– Baserat på rapporter och rådata finns det ingen förhöjd risk, så man ska inte vara orolig. Däremot ska man vara lite mer observant, säger Ali Mirazimi.

Biverkningarna som ligger bakom vaccinstoppet är väldigt ovanliga, säger han.

”Små blödningar i huden”

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell handlar det om ett fåtal fall av allvarliga symptom i form av rubbningar.

– Vissa människor får proppar på olika ställen i kroppen, andra får små blödningar i huden, säger Tegnell till TV4 och lägger till att symptomen dykt upp en till två veckor efter vaccinering.

Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström ska man vara vaksam på följande biverkningar:

– Man ska vaksam på biverkningar som blåmärken och svullnader. Det är det jag hört från kollegor. Det som utreds nu handlar om blodkärlen. I övrigt ska man titta på läkemedelverkets hemsida eller på 1177, säger Richard Bergström.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

– De här biverkningarna är väldigt ovanliga. Det är viktigt att tänka på. Toleransen och acceptansen för allvarliga biverkningar är väldigt låg. Därför är det viktigt att agera även på väldigt få fall, fortsätter Richard Bergström.

”Inget är förgäves”

Om vaccineringen med Astra Zenecas vaccin stoppas permanent är det ingen fara om man redan fått en spruta.

– Inget är förgäves, även första sprutan ger ett bra skydd. Med stor sannolikhet kommer man nog fram till att det inte är något fel på vaccinet. Men om det skulle vara så kan man ta ett annat vaccin, säger Ali Mirazimi.

Richard Bergström är på samma linje.

– Skulle det bli så att vi slutar använda vaccinet är det inga problem att ge ett annat. Det är något som ligger i strategin framöver. Har man fått två doser Astra Vaccin under våren och behöver toppa upp framåt hösten kan man få ett annat, till exempel Pfizers vaccin, säger Richard Bergström.

Hittills har inga allvarliga biverkningar av Astra Zenecas vaccin rapporteras i Sverige.

– Ta ett djupt andetag och håll ut några dagar. Sedan får EMA säga vad som gäller, säger Richard Bergström.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten väntas komma med en rapport på torsdag.

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner.

SKR: ”Viktigt att alla kan känna sig trygga”

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner fick beskedet i morse.

– Regionerna har fått avbryta sina vaccinationer med Astra Zenecas vaccin direkt på morgonen när man fick beskedet.

Astra Zenecas vaccin utgör lite drygt 25 procent av den tidigare planerade vaccintillgången för mars månad, uppger Emma Spak för Aftonbladet. Det är jämnt fördelat över regionerna.

– Man kommer att fortsätta vaccinera med Pfizer och Moderna, och avvaktar med Astra Zeneca i väntan på nya besked från FHM. Det är ju viktigt att vi har en hög säkerhet i vårt vaccinationsarbete, att alla kan känna sig trygga med det vaccin som används. Och det här är något som Folkhälsomyndigheten valt att göra av försiktighetsskäl, att man då inväntar de bedömningar som kommer göras av den europeiska läkemedelsmyndigheten.

Emma Spak säger att det pågår ett arbete hos myndigheterna med att ta fram information till de som fått en, eller två, doser av Astra Zenecas vaccin.

Om man fått en dos av Astra Zenecas vaccin kan man inte få den andra från ett annat läkemedelsbolag, konstaterar hon.

– Nej, man kan inte blanda vaccinen på det sättet. Hur det kommer att bli framåt för de som fått en dos av Astra Zenecas vaccin kommer myndigheterna att återkomma till, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

Danska läkemedelsverkets biverkningslista

Läkemedelsverket har ännu inte gått ut med några specifika symptom att vara vaksam på, utan skriver bara vilka misstänkta biverkningar som utreds.

De misstänkta biverkningarna har innefattat blodpropp (tromboser), i kombination med låga nivåer av blodplättar (trombocytopeni) hos ett fåtal personer. I Sverige har inget sådant fall hittills rapporterats in, skriver Läkemedelsverket på sin hemsida.

Men Danska läkemedelsverket skickade i går ut ett brev till alla danskar som fått vaccinet de senaste 14 dagarna där de går ut med vilka symtom de vaccinerade ska vara uppmärksamma på:

  • Kraftig huvudvärk.
  • Kraftig magsmärta
  • Att ett ben blir kallt.
  • Att man plötsligt och oväntat drabbas av smärta i någon del av kroppen.
  • Svårt att andas.
  • Förlamning i ena sidan av kroppen.

PODD Pandemin och moralen

Aftonbladet Daily med Kalle Grill, docent i filosofi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen