Nya restriktioner efter smittökning i Storbritannien

200 pund i böter för den som inte bär munskydd

Publicerad 2020-09-22

Begränsade öppettider för restauranger och pubar, hårdare munskyddskrav och max 15 personer på bröllop.

Premiärminister Boris Johnson presenterade nya restriktioner under tisdagen.

– Precis som Spanien och Frankrike är vi nu vid en vändpunkt, sa Boris Johnson.

Under måndagen målade Storbritanniens ledande folkhälsorådgivare upp ett oroväckande scenario för coronaläget i landet.

Om smittspridningen fortsätter som nu har man 50 000 nya fall per dag i oktober. Landet har höjt sin varningsnivå från 3 till 4.

Ingen total lockdown

I ett anförande i parlamentet tidigare under tisdagen presenterade premiärminister Boris Johnson en plan för att bromsa virusets framfart.

– Vi inför nya restriktioner, men med minimerad skada för liv och levebröd. Det är inte ett återvändande till en total lockdown, som i mars, inledde han.

De nya restriktionerna innebär bland annat:

  • Alla pubar och restauranger måste stänga klockan 22 och enbart bordsservering är tillåtet. Att bryta mot reglerna leder till stängning.
  • Kraven på munskydd utökas. Från och med nu måste munskydd bäras i affärer, taxis och på restauranger. Det gäller besökare och personal.
  • Max 15 personer får närvara på bröllopsceremonier.
  • Planerna på att åter tillåta publik på sportevenemang kommer att läggas på is tills vidare.

Varnar för nedstängning

De nya restriktionerna kommer också med hårdare straff i fall man bryter mot dem. Att inte bära munskydd där det krävs kan ge 200 pund i böter och Boris Johnson utlovade mer resurser till polisen för att se till att de nya reglerna efterlevs. I värsta fall skulle även militären kunna sättas in, sa Johnson under kvällen.

I ett tal till nationen varnade Boris Johnson för ännu hårdare restriktioner om inte dessa efterföljs. En nedstängning är inte önskvärd, men fortfarande en risk om inte alla tar sitt ansvar, löd budskapet.

– Din hosta kan innebära någon annans död.

Ett troligtvis glatt besked lämnades däremot till landets skolelever och studenter.

– Skolor, universitet ska fortsätta hålla öppet, sa Boris Johnson.

De britter som har jobb som kräver att de är på plats, som vårdpersonal eller byggnadsarbetare, kommer även i fortsättningen att få gå till jobbet.

– Men vi ber alla som kan jobba hemifrån att stanna hemma.

Utöver dessa restriktioner finns lokala restriktioner i olika delar av Storbritannien. I Skottland är invånarna från och med onsdag förbjudna att hälsa på hushåll de själva inte ingår i.