Trump möter väljarna med hämndturné

Uppdaterad 2021-06-27 | Publicerad 2021-06-26


WELLINGTON, OHIO. I natt startar Donald Trump sin hämndturné.

För första gången sedan han lämnade Vita huset möter ex-presidenten väljarna igen – hans största fans har campat i flera dagar för närvara vid återkomsten.

– Trump kommer att bli president igen, det vet jag, säger Mike Boatman, 53, på första parkett.

Mike Boatman har tältat i sex dagar för att hamna längst fram. Nu är det bara timmar kvar innan hans favoritpresident, Donald Trump, gör entré på scenen framför honom.

– Jag vill ha bästa platsen. Se hur mycket stöd han har! Folk älskar honom fortfarande, säger han och ser sig omkring i folkmassan.

Tusentals människor väntar på ängarna i Ohio. De klappar i takt till ”Sweet home Alabama” och viftar med flaggor där det står ”Trump 2024”.

När Trump kliver ut i rampljuset natten mot söndag är det första gången han gör det sedan stormingen av Kapitolium i Washington DC den 6:e januari, och första gången sedan Biden tog över som president.

Massmötet är en del av hans stora hämndturné – en möjlighet att stoppa alla de republikaner som kritiserat honom efter stormningen, och en chans att lyfta fram lojalister.

Enligt Trump-väljaren Mike Boatman handlar det dock inte om hämnd.

– Han vill bara ha sanna kongressmän som är ”America First”, och älskar sitt land. Inte sådana som kandiderar som republikaner – men som i hemlighet är demokrater.

Starten på nästa akt

I Ohio kommer Trump lyfta fram tidigare medarbetaren Max Miller, som utmanar kongressmannen Anthony Gonzalez, en av de tio republikaner som röstade för att ställa Trump inför riksrätt på grund av den roll han spelade inför Kapitolium-attacken.

Trumps Ohio-tal är även starten på nästa akt.

Ända sedan sin exit ur Vita huset har han levt en relativt ljusskygg tillvaro på residenset i Florida, utan tillgång till varken Twitter eller Facebook, efter att de stora plattformarna blockat hans konton.

Men flera av Ohios topprepublikaner skippar kvällens Trump-event, med hänvisning till schemakrockar. Bland andra republikanske guvernören Mike DeWine, som tidigare väckt Trumps vrede genom att acceptera Bidens valvinst, och som kritiserat Trump för 6:e januari.

Ohio är bara första stoppet – fler massmöten är planerade i sommar. Den 3:e juli dyker han upp på ett heldagsfirande med Florida-republikaner i Tampa. Han kommer också att dyka upp i Texas på onsdag för att kritisera Bidens migrationspolitik.

Trump säger att han stöttar lokala kandidater för att hjälpa republikanerna återfå kontroll över kongressen nästa år.

Men hans partikamrater oroar sig över att över att Trump är för fixerad vid valet 2020, och att han lyfter fram orutinerade kandidater vilket i längden kan skada partiet, rapporterar Bloomberg.

Den största frågan

På plats bryr sig få om kongressvalen. Frågan på allas läppar på gräsmattan i Ohio är: Kommer Trump ställa upp som president igen?

– Jag vill att han ska säga att han kandiderar 2024, säger Nancy Muszynec, 62.

– Biden kommer jag aldrig stötta. Han är inte min president.

Trump har de senaste månaderna eldat på konspirationer om att han på något sätt ska kunna bli installerad som president igen, efter omräkningar av valsedlar i Arizona och flera andra delstater.

– Jag har aldrig medgivit någon förlust, sa Trump i en intervju tidigare i veckan på Real America’s Voice.

Han tror att det är möjligt att han flyttar in i Vita Huset i augusti igen, enligt New York Times. Något experter avfärdar som helt osannolikt.

Mike Boatman som är på sitt 23:e ”Trump rally” hoppas på en ny installation – men han tror Trump kommer fortsätta hålla amerikanerna på sträckbänken lite till.

– Han kommer inte säga något idag, det är för tidigt. Men han kommer nog ge en del hintar och retas! Visst vill jag att han kandiderar 2024 – man jag hoppas han är tillbaka som president långt innan dess. Jag vet inte exakt hur, men på något sätt.