Maken dömd till livstid för mordet på Athraa, 32

Publicerad 2021-07-01

Haider Al-Faili, 46, högg ihjäl sin hustru Athraa, 32, framför parets fyra barn – dagen efter hon bestämt sig för att lämna honom.

Nu döms han till livstids fängelse.

– Jag är glad över att det finns rättvisa i Sverige och att domstolen såg till barnens lidande, säger Athraas mamma.

Den 3 april i år dödade Haider Al-Faili, sin hustru Athraa Al-Faili i parets bostad i Flemmingsberg söder om Stockhom. Dådet skedde inför ögonen på parets fyra minderåriga barn.

Mordet var utdraget och brutalt. Maken knivhögg sin hustru 41 gånger, enligt polisutredningen.

Aftonbladet har tidigare har tidigare rapporterat om hur Athraa dagen innan bestämt sig för att lämna maken.

”Målmedvetet våld”

I dag föll domen i Södertörns tingsrätt. Haider Al-Faili döms till livstids fängelse. Enligt rådman Beatrice Blylod var skuldfrågan var enkel, i och med att Haider Al-Faili erkänt brott. Fokus hamnade i stället på att bedöma hans uppsåt.

– Han har själv sagt att han inte visste varför han gjorde det. Vi menar att våldet var målmedvetet.

Haider Al-Faili, 46, döms för mordet på sin hustru

Hon kallar utredningen ”gedigen”.

– Det fanns mycket bevisning. Alla spår i bostaden, att man hittade mordvapnet och skadorna på kroppen. Mannen var blodig, han ringde till larmsamtalet och angav sig själv, säger hon.

Försvårande omständigheter

Beatrice Blylod menar att hänsynslösheten och det utdragna förloppet omöjliggör en mildare påföljd än livstids fängelse.

– Det finns flera klart försvårande omständigheter. Hennes lidande, men även barnens, som behövt bevittna detta och som måste ha påverkats av vad de har sett. Allt är med i vår bedömning.

Målsägarbiträdet Anna Hedhag Rösman menar att domslutet var det enda rätta.

– Gärningen har karaktären av en avrättning. Den är särskilt hänsynslös, sett till det utdragna förloppet och de omfattande skadorna. Han har inte avstått från att fortsätta att utöva våld fast barnen varit i närheten och ett av dem till och med försökt ingripa.

Athraas mamma var nöjd med dagens dom.

– Jag är glad över att det finns rättvisa i Sverige och att domstolen såg till det lidande barnen kommer att ha i resten av sina liv, säger hon via sitt målsägarbiträde Majeed Alnashi.

De fyra barnen är nu omhändertagna. Athraas mamma, som bor i Irak, hoppas få träffa sina barnbarn.

– Inget kommer att ge mig min dotter tillbaka. Det jag önskar mest av allt är att få visum till Sverige så att jag kan få vara med mina barnbarn.

Aftonbladet har under torsdagen förgäves sökt den dömdes advokat Sabina Saidi.

Följ ämnen i artikeln