Paniz, 24, brinner för inkluderande sport

Uppdaterad 2021-02-22 | Publicerad 2021-02-20

Tränaren Paniz Yousefi  vill att alla ska kunna spela badminton.

24-åriga Paniz Yousefi är övertygad om att alla kan utveckla välbefinnande genom badminton. Hon brinner för parabadminton och vill göra sporten mer tillgänglig i Sverige för personer med fysiska och intellektuella funktionsvariationer.
– Vi jobbar ständigt för att fler ska få möjligheten att spela.

Paniz Yousefi, 24, tycker att det borde vara en självklarhet för alla att få träna vad man vill. Men så ser inte läget ut på träningsklubbar runtom i Sverige riktigt än, förklarar hon.

– Vem som helst ska kunna komma in på en klubb och säga: "hej jag vill spela badminton" och klubben ska kunna erbjuda dig det bästa inom idrotten och alla utvecklingsmöjligheter, oavsett om du har Downs syndrom eller sitter i rullstol. Det är det som är självklar inkludering och det är det jag jobbar för.

Därför lanserade hon under hösten 2020 Parallell Play, ett projekt som går ut på att starta upp inkluderande badmintonträningar i idrottsföreningar runtom i landet.

Paniz vill skapa förebilder för nästa generation inom parasport.

”Parasport måste uppmärksammas mer”

Hon brinner för att göra sporten mer tillgänglig. Det började när Paniz startade Gottsundaprojektet Better Future med Fyrisfjärden 2016 där alla unga, oavsett nivå och kunskap, fick möjlighet att bli medlemmar i badmintonklubben. Projektet gav mersmak.

– Jag insåg att det behövdes en större satsning för att lyckas med inkludering. När jag såg hur idrotten kunde påverka och stärka blev jag övertygad om hur sjukt det är att det idag inte är självklart, säger hon och fortsätter:

– Det är häftigt att se hur funktionsvariationer blir styrkor på plan. Det borde vara naturligt med inkludering oavsett vem eller hur du är, inom alla sporter, säger Paniz, som i år även var nominerad till "Årets peppare" på Idrottsgalan. Ett pris som gick till initiativet "Bara vanlig". Något hon är väldigt glad för:

– Det är ett fantastiskt initiativ och jag är glad för att de, som också arbetar med parasport, prisades. Det behöver verkligen uppmärksammas mer.

Vill skapa paralandslag i badminton

Möjligheten att utveckla och lansera projektet kom när hon 2018 arbetade som ungdomsledare på Youth Olympic Games i Buenos Aires. Då fick hon möjligheten att ansöka om ett nytt projekt via ledarprogrammet. Hennes idé valdes ut bland flera hundra och det ledde till att Paniz under hösten 2019 kunde lansera parabadmintonprojektet.
– Det var såklart tråkigt att starta upp i pandemin. Men häftigt hur långt det har gått, inte minst i och med att vi jobbar med riskgrupper.

Tack vare Parallell Play erbjuds idag parabadmintonträningar för personer med fysiska eller intellektuella funktionsvariationer i Stockholm, Uppsala, Jönköping och Sundsvall
– Vi jobbar ständigt för att nå fler och har dialoger med flera klubbar runtom Sverige ska kunna starta.

Paniz själv bytte studiebana på grund av sitt engagemang. Hon studerade vid apotekarprogrammet på Uppsala universitet men ville koppla sina akademiska studier till para-idrotten och började istället på ortopedingenjörsprogrammet i Jönköping – för att själv kunna göra protester till atleter.

Parallell Play har också lett till ett samarbete med Nobelpristagaren Muhammad Yunus (som tilldelades Nobels fredspris 2006) och hon har har föreläst om inkluderande idrott under EU:s konferens om barns rättigheter. Ett av hennes mål, utöver att starta fler grupper och nå ut till fler klubbar och utöka paralandslaget i badminton, som idag består av Rickard Nilsson.

– Får vi ett större svenskt deltagande inom Paralympiska spelen i badminton så har vi skapat förebilder för nästa generation.