Barnvåldtäktsman fälls av ny teknik – elva år efter brottet

Publicerad 2021-06-18

För tio år sedan friades han i hovrätten.

I dag dömdes den 64-årige mannen till 20 månaders fängelse för att ha våldtagit en 14-åring.

Tack vare ny teknik kunde DNA-spår från förövarens kalsonger säkras – vilket ledde till resning i målet.

Vid klockan 11 på fredagen var rättegången avslutad och den nya domen meddelades: Mannen döms för våldtäkt mot barn till 20 månaders fängelse. 64-åringen ska ha tilltvingat sig oralsex med 14-åringen som då bodde på ett behandlingshem.

Brottet begicks i Sollentuna kommun och åtal väcktes 2011. Efter en fällande dom i tingsrätten friades mannen sedan i hovrätten. Förundersökningen avslutades och målet arkiverades.

Central bevisning i målet var ett så kallat blandprov från mannens kalsonger. Analysen talade för att det fanns DNA-spår från målsäganden, men detta kunde dock inte ställas utom rimligt tvivel, menade hovrätten som valde att fria.

Fallet fick en ny vändning sommaren 2019. Då återupptogs förundersökningen efter att en ny analys av DNA-provet gjorts med hjälp av ny teknik. Resultatet talade ”extremt starkt för” att funna DNA-spår från mannens kalsonger kom från målsäganden.

Med detta förändrades bevisläget och fallet blev en fråga för riksåklagaren. Riksåklagaren konstaterade att hovrätten högst troligt hade dömt mannen om de haft den nya bevisningen. Högsta domstolen beviljade resning i målet, vilket ledde till den nya prövningen av målet i Svea hovrätt.