Margot Wallström om genusdebatten: ”Kvinnokroppen som föder”

Uppdaterad 2021-05-20 | Publicerad 2021-05-19

Margot Wallström är kritisk till myndigheters könsneutrala språkbruk.

Debatten om huruvida myndigheter bör undvika ord som man och kvinna rör upp känslor.

Så även hos den tidigare utrikesministern Margot Wallström som flera gånger har uttryckt kritik mot det mer könsneutrala språkbruket.

– Vi kan ju inte upphöra med att acceptera att det finns biologiska kön, säger Wallström till Aftonbladet.

Fler och fler myndigheter undviker att använda ”könade ord” som ”man” och ”kvinna”.

Vårdguiden 1177 skriver till exempel uttryckligen på sin sajt under fliken ”språkliga riktlinjer” att man ska undvika ordet ”kvinna”.

Men det nya språkbruket kritiseras av flera tunga debattörer från både höger och vänster. Bland annat gav journalisten och författaren Kajsa Ekis Ekman nyligen ut boken ”Om könets existens” där hon skriver att idén om att kön är en känsla snarare än ett biologiskt faktum kan få allvarliga konsekvenser. Under tisdagens Aktuellt sa journalisten Ivar Arpi att transpersoner borde kunna få en rättvis vård utan att ”radera ut” män och kvinnor.

Även före detta utrikesministern Margot Wallström (S) stämmer in i kritiken. Två gånger har hon publicerat inlägg på Twitter där hon uttrycker att det är skadligt för jämställdhetsarbetet om det inte går att använda orden ”man” och ”kvinna” längre.

”Kan få konsekvenser”

– Varför ska man inte göra det? Man måste ju skilja på biologiskt kön och könsidentitet. Det måste finnas ett sätt att säga välkommen till alla i vården utan att sluta säga orden ”kvinna” och ”man”. Det är ju kvinnokroppen som föder barn och män som har prostata, säger Margot Wallström till Aftonbladet.

Margot Wallström menar att ”avkönandet” kan få flera negativa följder, bland annat att det skulle kunna försvåra statistikinsamling som är viktig för att belysa skillnader mellan män och kvinnor.

– Det heter ”våld mot kvinnor” för att man är kvinna. Precis som att vi mäter löneskillnaden mellan kvinnor och män.

Margot Wallström tycker att debatten borde skifta fokus från språkbruk till konkreta problem som transpersoner har.

Vårdguiden 1177 skriver på sin sajt under fliken ”språkliga riktlinjer” att man ska undvika ordet ”kvinna”.

”Pseudodebatt”

– Det döljer det som är de verkliga problemen för den som är en transperson. Nu handlar allt om att man ska bort orden kvinna och man, inte om att handla om hur transpersoner faktiskt har det. Det blir en pseudodebatt, och så kallas det att man har fobi eller hat. Det bidrar till en förvirring där folk blir rädda och undrar vad man får säga egentligen.

Kan du förstå att transpersoner eller ickebinära känner sig exkluderade när man pratar i termer om man och kvinna?

– Nej. Jag gör inte det. Då vill jag veta, hur ska det se ut? Hur vill de bli tilltalade av vården? Är inte det viktigaste att de får den vård och stöd de behöver?

Vårdguiden menar å sin sida att deras riktlinjer är ett enkelt sätt att öka inkluderingen.

– Vi har inte slutat att använda orden ”man” och ”kvinna” men vi använder inte orden om det inte behövs. För oss är det viktigast att de som läser en text kan känna att texten handlar om dem och deras problem. Därför använder vi du-tilltal och skriver inte ut kvinna, man, pojke eller flicka där det inte behövs, säger Anna Eklund som är sektionschef på 1177.se.