Säpochefen: Så ska bidrag till extremister stoppas

Uppdaterad 2021-03-29 | Publicerad 2021-03-28

Säpochefen Klas Friberg efterlyser en samlad kartläggning så att bidrag till extremister ska kunna strypas.

Attentat är en fara i sig men lika allvarligt är hot mot politiker och tjänstemän - och meningsmotståndare.

– Vi pratar kanske för lite om det här i Sverige, säger han i podden Aftonbladet Krim.

Omkring 130 personer som blivit utvisade på grund av att de utgör ett säkerhetshot har blivit kvar i Sverige. Det uppgav Säpochefen Klas Friberg när pandemiåret 2020 presenterades i veckan.

Förutom hot från främmande makt finns också ett betydande hot från den våldsbejakande extremismen som delas upp i tre delar: höger, vänster och islamism.

Klas Friberg, Säpochef.

Deras propaganda och aktivitet på nätet är fortsatt hög, konstaterar Klas Friberg.

– För några år sedan talade vi om att vi såg ett hundratal i de här miljöerna, i dag ser vi tusental, säger han.

– Men det är inte antalet som är det allvarliga utan det är hur ideologiskt motiverade de är. Och hur nära de är att bli så radikaliserade att de begår brott mot Sverige.

”Höger och islamister största hoten”

Säkerhetspolisen bedömer att alla extremistmiljöer långsiktigt är ett hot.

– Men i dag ser vi ju att när det gäller attentatshotet så är det den våldsbejakande högerextremismen och den våldsbejakande islamismen som är de största hotutövarna, säger Klas Friberg i podden Aftonbladet Krim.

Men attentat är inte det enda hotet från de extremistiska miljöerna.

”Hotar politiker och meningsmotståndare”

– De både utövar hot och emellanåt våld mot politiska beslutsfattare, tjänstemän i förvaltningen. Och ägnar sig även åt våld och hot mot meningsmotståndare. Allt det här urholkar vår demokrati på både kort och lång sikt. Det är allvarligt och det pratar vi kanske för lite om i Sverige.

Säpochefen säger att det konkret kan innebära att exempelvis beslutsfattare på olika nivåer, både politiker och tjänstemän, inte vågar fatta nödvändiga beslut.

Högerextremister demonstrerar på Norrmalms torg i Stockholm.

”Bidragen ska stoppas”

Enligt Klas Friberg jobbar säkerhetspolisen i princip varannan dag skarpt med att antingen avfärda ett inkommet hot eller att vidta ”reducerande åtgärder”.

Men han framhåller att det även behövs andra, förebyggande åtgärder, som minskade bidrag, både från svenska instanser och från utlandet.

Säkerhetspolisen skulle därför vilja att kunskap om extremister kunde samlas på ett ställe.

– När det gäller det långsiktiga, strategiska åtgärder har vi bland annat framhållit att vi i Sverige borde få ett kunskapscenter, som har bättre kunskap om den här typen av våldsbejakande ideologier, säger Klas Friberg.

– Och därmed kan vara ett stöd för de myndigheter och kommuner som betalar ut bidrag till individer och organisationer - och förhindra att de kan utveckla och förstärka sin verksamhet i Sverige.

Säpochefen Klas Friberg är en av de personer som intervjuas i senaste avsnittet av Aftonbladet Krim som belyser vad som händer med de kvinnor som återvänt till Sverige från IS.

Aftonbladet
Krim