Byggnader lyser gröna – protest mot Trump

Av: Alexandra Carlsson Tenitskaja

Publicerad:
Uppdaterad:

Ikoniska byggnader runt om i hela världen har lysts upp av grönt ljus under de senaste dagarna.

Gesten är en protest mot USAs president Trumps beslut att lämna Parisavtalet.

På fredagskvällen var det Globens tur att bada i grönt protestsken.

1 av 5 | Foto: Fredrik Sandberg / TT
Globen lystes på fredagskvällen upp med grönt ljus i protest mot att USA lämnar klimatavtalet, Stockholm.

Initiativet kommer från organisationen C40 – Climate Leadership Group som Stockholms Stad är medlem i. Syftet med C40 är att minska utsläppen i storstäder runt om i världen.

Städer som Paris, New York, Mexico City, Sydney och Washington D.C. är liksom Stockholm medlemmar i organisationen. Och flera av dessa lät redan under torsdagen ikoniska monument och byggnader lysa i ett grönt sken – för att protestera mot Trumps beslut.

På fredagskvällen var det Globens tur.

– Vi vill uttrycka våra sympatier med de amerikanska städer som med stor övertygelse och beslutsamhet kämpar mot klimatförändringar och som genom detta ser till sina medborgares hälsa och för en hållbar ekonomisk utveckling i sina städer. Stockholms stad står sida vid sida med städer runt om i hela världen i vår kamp mot klimathotet, säger Karin Wanngård, Stockholms stads finansborgarråd i ett pressmeddelande.

”Bekräftelse på vår självständighet”

Rykten om att Trump skulle ta USA ur Parisavtalet kom redan på onsdagen men på torsdagskvällen meddelade presidenten själv sitt beslut på en presskonferens.

Rykten om att Trump skulle ta USA ur Parisavtalet kom redan på onsdagen men på torsdagskvällen meddelade presidenten själv sitt beslut på en presskonferens.

– För att uppfylla min plikt att skydda USA:s medborgare kommer USA att lämna Parisavtalet. Vårt uttåg ur avtalet representerar en bekräftelse av vår självständighet.

Samtidigt förklarade Trump att USA nu kommer påbörja förhandlingar för att nå ett nytt avtal som är mer fördelaktigt för landet, som även Demokraterna kommer få delta i.

– Vi drar oss ur, men ska förhandla för att se om vi kan få ett avtal som är rättvist, sa Trump, men tillade att det inte är hela världen om det inte går.

Växthuseffekten – en bluff enligt Trump

Forskarvärlden är i princip ense om att den globala uppvärmning som påvisats de senaste decennierna beror på människan utsläpp av så kallade växthusgaser. I vissa kretsar i USA har detta debatterats. Trump har flera gånger ifrågasatt klimatförändringarna och bland annat twittrat att växthuseffekten är ”en bluff”.

Publicerad:

LÄS VIDARE