Utbildningsministerns beslut om universitetsstyrelser sågas: ”Farligt”

Publicerad 2023-05-31

Utbildningsminister Mats Persson (L).

Regeringen får ny omfattande kritik mot beslutet att korta mandatperioden för lärosätens styrelser.

Jätteorganisationen European University Association fördömer regeringens beslut och uppmanar utbildningsminister Mats Persson (L) att dra tillbaka ändringen, som kallas ”otillbörlig inblandning”.

I slutet av april beslutade regeringen att korta mandatperioden för styrelsemedlemmar i lärosätens styrelser, från tre år till 17 månader. Anledningen var enligt regeringen att man vill få in personer med säkerhetspolitisk kompetens eftersom det säkerhetspolitiska läget har försämrats.

Men beslutet har kritiserats hårt från universitets- och högskolevärlden och i en skrivelse till regeringen skrev 37 rektorer kort efter regeringen fattat beslutet att agerandet hotar den akademiska friheten och ökar politiseringen av styrelserna.

Nu kommer ny, tung kritik från European University Association, EUA, en samarbetsorganisation för högskolor och universitet som samlar 850 medlemmar i 47 länder. Organisationen arbetar med att harmonisera systemen för högre utbildning i Europa och 22 svenska lärosäten är medlemmar.

Brev till ministern: ”Oroande prejudikat”

I ett brev som skickats till utbildningsminister Mats Persson och hans statssekreterare uppmanar EUA regeringen att se över sitt beslut. Organisationen hänvisar i brevet till ett uttalande där EUA fördömer den svenska regeringens beslut om att korta tiden som styrelsemedlemmar sitter på sina post

– Den svenska regeringens beslut, baserat på motiveringen att institutioner behöver expertis för att hantera nya säkerhetshot, skapar ett oroande prejudikat, står det i organisationens uttalande.

– Det representerar otillbörlig inblandning i den institutionella styrningen av universiteten, där regeringen ensidigt ändrar en väletablerad process som reglerar nomineringen av externa ledamöter i universitetsstyrelser.

”Missriktade och ensidiga åtgärder”

Liberalerna marknadsför sig som ett parti som håller utbildning högt och kritiken är sannolikt smärtsam för L.

Men Mats Persson har tidigare sagt att han inte delar kritiken mot beslutet och han har bedyrat att den akademiska friheten inte är hotad, varningarna från professionen till trots.

EUA anser, i motsats till statsrådet, att den akademiska friheten faktiskt nu kan vara hotad.

– EUA uppmanar därför den svenska regeringen att ompröva sitt beslut och att utveckla lämpligare verktyg för att hantera säkerhetshot – i diskussion och samarbete med den svenska universitetssektorn, snarare än genom missriktade och ensidiga åtgärder, står det i uttalandet.

”Farligt”

Enligt Thomas Estermann, chef för styrning, finansiering och policyutveckling på EUA, kan regeringens beslut vara farligt eftersom det kan användas som exempel för andra regeringar när de vill styra över universitet och högskolor.

– Det här är farligt, säger han.

Thomas Estermann säger vidare att han förstår regeringens beslut om att korta mandatperioderna, men att det finns bättre sätt att hantera säkerhetsfrågor på.

– Det finns goda exempel från olika europeiska institutioner där man har hanterat risker med utländsk påverkan.

– Att korta perioderna bygger inte förtroende inför framtida nomineringar av experter som är villiga att ställa upp för att hjälpa universitet. Det bygger inte heller förtroende mellan institutionerna och regeringen.