Brf-ordförande döms till fängelse

Publicerad 2020-04-27

Bostadsrättsföreningen Idas tidigare ordförande och vicevärd döms till 4,5 år respektive drygt 3 års fängelse – för grov trolöshet mot huvudman.
Det meddelade Malmö tingsrätt under måndagen.

Det har snart gått tre år sedan Ekobrottsmyndigheten fick information om misstänkt brottslighet i brf IDA. Förundersökningen har nu resulterat i sammanlagt fyra rättegångar.

De första två gällde skattebrott och mutbrott, och den tredje bland annat penningtvättsbrott. Den fjärde och nu aktuella rättegången har handlat om grov trolöshet mot huvudman.

I domen konstaterar tingsrätten att föreningens före detta ordförande och den före detta vicevärden/förvaltaren har medverkat i riggade anbudsförfaranden och på olika sätt missbrukat sina förtroendeställningar i föreningen, skriver Malmö tingsrätt på sin hemsida. Förfarandet har inneburit skada för IDA med drygt 50 miljoner kr.

Samtidigt frikänner tingsrätten tre andra ledamöter i styrelsen som åtalats för brott. En av dem har enligt tingsrätten inte gjort sig skyldig till något brott, och de andra två har inte haft det uppsåt som krävs för straffansvar.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln