Trump kritiserar Sverige – igen: ”Betalar ett högt pris”

Av: Erik Karlsson, Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump går hårt åt Sveriges hantering av coronaviruset och skriver på Twitter att ”Sverige har betalt ett högt pris”.

Däremot hyllar presidenten Norges strategi och passar även på att berömma USA:s hantering av krisen.

Hela världen, inklusive Donald Trump, har ögonen på Sveriges hantering av coronapandemin. Nu kritiserar han Sverige för att inte ha stängt ner så som många andra länder gjort.

På Twitter skriver han:

”Trots rapporter om motsatsen, betalar Sverige ett högt pris för sitt beslut att inte stänga ner. Fram till i dag har 2 462 personer där dött. Ett mycket större antal än i grannländerna Norge (207), Finland (206) eller Danmark (443). USA tog det rätta beslutet!”

USA har enligt de senaste siffrorna 60 000 dödsfall till följd av covid-19 och över en miljon smittade.

”Böljar lite hit och dit”

På dagens presskonferens frågade Aftonbladet Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, om vad han tänker om Donald Trumps kritik mot Sverige.

– Vi tänker inget särskilt om det. Hur man än gör så fortsätter spridningen, även i de länder som stänger ner. Det viktiga är att man ser till att man håller sjukdomen stången så att sjukvården inte belastas för mycket. Och det har vården klarat hittills, säger Johan Carlsson.

Socialminister Lena Hallengren tycker det svänger snabbt om presidentens Sverige-uttalanden.

– Oj, jag vaknade i morse och såg att han sagt att i Sverige följde alla råd och rekommendationer så statsministern behövde inte säga till. Det verkar bölja lite hit och dit.

Donald Trump byter fot och kritiserar Sverige igen.
Foto: AP
Donald Trump byter fot och kritiserar Sverige igen.

Bekräftat antal smittade och döda i världen

* I listan över bekräftat antal smittade och döda per 100 000 invånare är alla länder med en folkmängd under 100 000 bortplockade. Anledningen är att mindre länder gör det svårt att se övriga skillnader i världen. Siffran från Sverige är från Folkhälsomyndigheten. Internationella siffror är från Johns Hopkins University, CSSE. Kartan uppdateras dagligen.

PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE