FN uppmanar länder att släppa fångar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
FN:s människorättschef Michelle Bachelet uppmanar länder att överväga att släppa fångar som tillhör riskgrupper för coronaviruset. Arkivbild.
Foto: Martial Trezzini/AP/TT
FN:s människorättschef Michelle Bachelet uppmanar länder att överväga att släppa fångar som tillhör riskgrupper för coronaviruset. Arkivbild.

FN uppmanar länder att överväga att släppa fångar som tillhör riskgrupper för coronaviruset.

FN:s människorättschef Michelle Bachelet säger i ett uttalande på onsdagen att fängelser och anläggningar där människor hålls inlåsta börjar bli smitthärdar för virusspridning. Hon rekommenderar att äldre fångar och de fångar som inte utgör en risk för samhället bör släppas.

"Covid-19 har börjat slå till mot förvar och fängelser, mot läger där migranter hålls... samt psykiatriska sjukhus. Riskerna riktas mot institutionernas extremt sårbara populationer" säger Bachelet.

"Myndigheter bör undersöka möjligheter att släppa dem som tillhör riskgrupper för covid-19, bland dem äldre fångar, de som är sjuka samt frisläppande av fångar som inte utgör en risk."

Flera länder har valt att släppa fångar från fängelser från fullsatta och utsatta fängelser, däribland Iran som enligt egen utsago tillfälligt släppt 85 000 fångar. Även Etiopien, Turkiet och Sudan har släppt fångar på grund av coronaviruset.

Det tyska förbundslandet Nordrhein-Westfalen uppges överväga att släppa ett tusental fångar, rapporterar tidskriften Focus. Extracellerna ska användas bland annat för att hålla fångar som misstänks vara smittade i karantän för att undvika spridning.

Publicerad:

LÄS VIDARE