Sverige deltar i sökinsats i Albanien

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Sökandet fortsätter efter skalvet i Albanien.
Foto: Visar Kryeziu/AP/TT
Sökandet fortsätter efter skalvet i Albanien.

Räddningsarbetare fortsätter att söka efter överlevande efter jordskalvet i Albanien, och hittills har minst 45 räddats.

Utländska experter deltar i sökinsatserna, och nu skickar även Sverige hjälp till landet.

Minst 28 dödsfall har bekräftats och hundratals har skadats, enligt det albanska försvarsdepartementet. Räddningsarbetare använder drönare, hundar och maskiner för att söka igenom rasmassorna. Minst 45 överlevare har räddats.

Mer än 200 utländska experter deltar i sökinsatserna, och även Sverige ska delta i räddningsarbetet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bistår med en sök- och räddningsexpert som ska hjälpa till att samordna de nio räddningsteam som finns på plats.

Lång erfarenhet

– Hon har en lång erfarenhet från våra svenska jordbävningsinsatser. Hennes främsta roll blir att koordinera information ut och in från EU-teamet och avlasta albanska myndigheter, säger Daniel Hjärne, MSB:s projektledare för internationella humanitära insatser, till DN.

Många invånare i den drabbade staden Thumane, norr om huvudstaden Tirana, har tillbringat natten utomhus i tält av rädsla för efterskalv. Adrian Muci säger att sex av hans anhöriga omkommit i två olika byggnader, och att hans eget hus riskerar att rasa.

Kraftigt skalv

– Jag har andra kusiner och släktingar men jag vet inte var de är och om de är döda eller inte, säger han till Reuters.

– Jag kommer aldrig att kunna bo i mitt hus igen.

Skalvet med magnituden 6,4 hade sitt centrum tre mil väster om Tirana. Det kändes på många håll på Balkan och i regionen Puglia i södra Italien. Skalvet är det kraftigaste i Europa hittills under 2019. Minst 250 efterskalv har också skakat landet, två av dem med magnituden 5.

Albanien är Europas fattigaste land.

LÄS VIDARE

Publicerad: