Människor i ansiktsmundering i Chinatown-området i Yokohama, Japan.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Människor i ansiktsmundering i Chinatown-området i Yokohama, Japan.

Spridning i Tokyo – Japan överväger åtgärder

Av: 

TT

Publicerad:
Människor i ansiktsmundering i Chinatown-området i Yokohama, Japan.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Människor i ansiktsmundering i Chinatown-området i Yokohama, Japan.

NYHETER

Japans regering pressas att vidta åtgärder mot coronaviruset.

De få tester som genomförs i landet tyder på en spridning av viruset och ett 60-tal smittade har avlidit.

Smittan har upptäckts hos ytterligare 70 personer i Tokyo, meddelar myndigheterna. Totalt har över 2 000 fall upptäckts i landet, varav över 500 i huvudstaden, och då bör det noteras att myndigheterna testar människor i liten omfattning.

66 smittade personer har avlidit, utan att räkna in de elva som avled ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess som stod i karantän i japansk hamn.

Kräver handling

– Tokyo står på randen till en explosiv ökning av infektioner. Vi försöker förhindra en sådan situation och försöker förhindra ytterligare spridning på olika nivåer. Ett statligt beslut krävs nu, säger Tokyos guvernör Yuriko Koike till etermediebolaget NHK.

Koike har uppmanat invånare att hålla sig hemma i möjligaste mån. Hon har också träffat premiärminister Shinzo Abe för att framföra sina synpunkter.

Koikes motsvarighet i prefekturen Osaka har uppmanat regeringen att utfärda undantagstillstånd. En ledare inom Japans största läkarorganisation uppmanar också till det med hänvisning till att det snart kan vara för sent.

Finansminister Yasutoshi Nishimura säger att Japan inte befinner sig i ett krisläge, men att läget är bräckligt.

– Vi håller nätt och jämnt ställningarna. Om vi tappar greppet bara lite grann skulle det inte vara en överraskning om det plötsligt skjuter i höjden, säger han.

Abe håller avstånd

Premiärminister Shinzo Abe och vice premiärminister Taro Aso har meddelat att de inte kommer att närvara vid samma möten, för att säkerställa landets högsta ledning. Efter det har de två dock synts vid samma möten, om än med några meters mellanrum och iförda munskydd.

Många verksamheter i Tokyo har självmant börjat stänga, inför ett eventuellt påbud från politiskt håll. Japansk lag begränsar dock hur långtgående åtgärder lokala makthavare kan vidta.

I undersökningar som hälsodepartementet låtit genomföra är det en väsentligt större andel av invånarna som uppger att de har symtom som de bedömer skulle kunna tyda på covid-19.

Publicerad:

LÄS VIDARE