Verksamhet för demenssjuka i full gång: ”Viktigt”

Publicerad 2020-04-04

Det finns i nuläget inga planer på att stänga ner den dagliga verksamheten för demenssjuka.

Att göra samma insatser i hemmet ses som en svår utmaning.

– Som vi bedömer det är det just nu viktigt att vi har dagverksamheterna öppna, säger Pia Hesselroth Tegel, avdelningschef i Malmö.

De mötesplatser som finns för Malmös seniorer har redan stängt ner, då det samlas så mycket folk där. Men dagverksamheterna för personer med demenssjukdom kan däremot rulla vidare.

I Malmö finns det i dag elva stycken olika dagverksamheter för personer med demenssjukdom. Aktiviteter som finns till för att bryta ensamhet och isolering, att upprätthålla psykiska och fysiska förmågor samt att avlasta anhöriga.

– Just nu så har vi dagverksamheterna öppna. Det är en biståndsbedömd insats enligt socialtjänstlagen. Vi bedömer att det är svårt att tillgodose deras behov av stöd i det egna hemmet, därför har vi just nu verksamheterna öppna, säger Pia Hesselroth Tegel, avdelningschef för hälsa och förebyggande i Malmö stad.

Pia Hesselroth Tegel.

Begränsar kontakterna

Även om dagverksamheterna fortsatt är öppna har vissa åtgärder gjorts.

– Det är jätteviktigt att vi begränsar nya kontakter hit, både vad gäller transport dit och på dagverksamheten, så vi är väldigt noga med att det är få personer runt dem. Sedan stödjer vi till exempelvis dem med handhygien och att vi möblerar på ett annat sätt, så att de inte sitter så nära varandra.

Hon fortsätter:

– Vi tar såklart inte emot externa besök och de enda utevistelserna vi gör är promenader i en park. Så att vi är begränsade för sociala kontakter. Det blir inga andra utflykter.

Telefonsamtal viktiga

Likt andra myndigheter läggs också en stor vikt vid att demenssjuka eller personal med förkylningssymtom stannar hemma.

Om det är så att personer som beviljats bistånd för dagverksamhet inte kan eller vill komma får stöd istället ges på annat vis.

– Som vi bedömer det är det just nu viktigt att vi har dagverksamheterna öppna, för att de personer som har ett behov av det kan komma. De som väljer att vara hemma försöker vi ge stöd så gott vi kan.

Är det många som väljer att stanna hemma?

– Jag har inga siffror på det i dag men jag vet att det är ett antal som väljer att vara hemma. Kanske tillsammans med någon anhörig eller så. Då håller vi telefonkontakt med dem och ser till så att allting är bra.

Björn Olson pekar på att två intressen står mot varandra.

Max åtta stycken

Beslutet att hålla dagverksamheten öppen grundar sig i svårigheten att ge ett liknande stöd om de tillfälligt skulle välja att stänga ner.

– Vi bedömer att de har ett behov av att komma till dagverksamheten. Det är svårt att ge dem den insatsen i hemmet. Därför har vi öppet för de som vill och kan komma.

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, menar att det är svårt att avgöra hur man ska agera i såna här lägen.

– Det är en balansgång. Det kanske är det enda roliga de har i livet men samtidigt är det en risk när man inte får träffa varandra och ska hålla social distans, säger han.

”En utsatt grupp”

Även om man inte bryter mot förbudet med 50 deltagare menar Björn Olsen att det är ett ”utmärkt tillfälle att smitta varann” om inte avstånd hålls.

– Det är klart att det finns en risk. Det gör det ju, även om jag inte kan peka exakt på hur risken ser ut, men i och med att det är en utsatt grupp.

Åtgärderna med samma personal och avstånd mellan sittplatser är dock positivt, även om Björn Olsen lyfter möjligheten att hålla verksamheterna individuellt.

– Kan man hålla det så stramt som möjligt under den här tiden så kan jag inte se att det skulle vara någon större fara.

Beroende på biståndsbeslut har demenssjuka dagverksamhet från en till sju dagar i veckan. Ingen av verksamheterna tar emot mer än åtta personer per dag.