Kapten på virussmittat hangarfartyg: Hjälp

TT

Publicerad 2020-04-01

Det amerikanska hangarfartyget USS Theodore Roosevelt. Arkivbild.

"Vi är inte i krig, sjömän måste inte dö".

Kaptenen ombord på det amerikanska hangarfartyget USS Theodore Roosevelt vädjar om hjälp efter ett utbrott av covid-19 ombord.

"Om vi inte agerar nu misslyckas vi med att ta hand om vår mest värdefulla tillgång – våra sjömän", heter det i ett fyra sidor långt brev som kapten Brett Crozier skickat till sina överordnade vid försvarshögkvarteret Pentagon och som återges av amerikanska medier.

Det atomdrivna jättefartyget Theodore Roosevelt ligger för ankar vid det amerikanska territoriet Guam i Stilla havet. Ombord finns över 4 000 män och kvinnor. Exakt hur många som smittats av det nya coronaviruset har inte offentliggjorts, men enligt nyhetskanalen CNN rör det sig om minst 70.

"Sjukdomens spridning är pågående och accelererar", skriver Crozier.

Han vill att sjömännen ombord snarast förs i land, sätts i karantän och ges vård – så att fartyget kan desinficeras och bibehålla sin beredskap.

Ett problem är dock att det inte finns tillräckligt med sängplatser i Guam för att ta emot besättningen, noterar tidningen The New York Times. Pentagon uppges förhandla med myndigheterna där om att frigöra hotellplatser eller andra boenden.

Guam, som har drygt 160 000 invånare, tampas dock också med coronavirusutbrottet. Hittills har 58 smittade personer och två dödsfall konstaterats där.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om hangarfartygets bestyckning.