Ett enda skjutvapen hittat under Norrsken

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Operation Norrsken genomfördes under tisdagen och onsdagen.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Operation Norrsken genomfördes under tisdagen och onsdagen.

NYHETER

Knappt 250 poliser gjorde en gemensam insats under Operation Norrsken i Malmö.

Gällande vapenbeslag stannade det dock vid ett skjutvapen.

– Det är inte de stora beslagen som räknas utan det är en bonuseffekt, säger Andy Roberts, lokalpolisområdeschef.

Operation Norrsken har under tisdagen och onsdagen genomförts inom ramen för Operation Rimfrost. Under den större polisinsatsen på Södra Sofielund och Möllevången deltog närmare 250 poliser tillsammans med andra myndigheter.

Under de två dagarna använde sig polisen av specialsökhundar, helikopter och personal från det nationella bombskyddet för att söka igenom gemensamma utrymmen i flerbostadshus i områdena.

Några större beslag blev det dock inte - då polisen enbart hittade ett skjutvapen under de två dagarna.

– Det har varit en positiv resa för att återigen skapa trygghet och säkerhet för Malmöborna. Det är inte de stora beslagen som räknas utan det är en bonuseffekt när man genomför de här operationerna, säger Andy Roberts, lokalpolisområdeschef.

”Hade ingen uppfattning”

Insatsen var enligt polisen uppskattad bland medborgarna som bistod med mycket tips så att polisens kartläggning av kriminaliteten i Malmö kan fortsätta.

– Den stora effekten var också de nya underrättelseutslag som kommer leda till nya insatser och nya utredningar, säger Andy Roberts.

Att narkotika- och vapenfynden trots allt inte var fler menar lokalpolisområdeschefen kan kopplas såväl till det långsiktiga arbete de gjort men även coronaviruset som försvårat smugglingen.

Polisen hade däremot inte räknat med fler fynd än de gjorde.

– Nej, det trodde vi inte. Vi hade ingen uppfattning men det är klart man hoppas att plocka så mycket som möjligt. Det gör alla poliser - att plocka bort så mycket som möjligt från gatorna.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Andy Roberts.

Är nu avslutad

Det råder ingen tvekan om att narkotika och vapen göms på andra ställen men genom att få bort det från de gemensamma utrymmena hoppas polisen få bort den öppna drogscenen med narkotikaförsäljning på områdenas allmänna ytor.

– Det är därför vi går på bostäderna, för de boende i området och hyresgästerna. Vi vill minska dealningen i bostadsområdena. Vi vill inte ha den. Den ska väck.

Den stora, synliga, delen av specialinsatsen är nu avslutad. Däremot kommer polisen i högre utsträckning än vanligt att vistas på Möllevången och Södra Sofielund för att arbeta trygghetsskapande och tala med boende om insatsen.

– I alla fall den stora synliga delen med mycket målade fordon och mycket synliga poliser (är avslutad). Fortlöpande sker det mindre insatser som har samma syfte. Det vill säga att minska tillgången på narkotika och sprängmedel och få ner antalet skjutningar, säger Calle Persson, presstalesperson hos polisen i Region Syd.

Fler insatser att vänta

Även om Operation Rimfrost kommer avslutas till sommaren kommer större insatser att fortsätta genomföras i Malmö.

– Vi kommer att fortsätta att hålla i så som vi gör nu och genomföra de här operationerna på detta viset som vi gör. Vi kommer samlas oavsett om det är Rimfrost eller heter någonting annat, säger Andy Roberts och fortsätter:

– Lokalpolisområdena i polisområde Malmö kommer göra större insatser av den här storleken även fortsättningsvis också. Det är här för att stanna.

Operation Norrsken bestod främst av Malmöpolisen men med regional förstärkning i form av hästar och hundar samt nationell förstärkning genom bombtekniker och helikpter. Totalt gjorde polisen cirka 100 sökinsatser plus trafikkontroller i områdena.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE