Läkare fördömer ”tortyr” av Assange

TT TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2020-02-24 | Publicerad 2020-02-18

Assangeanhängare protesterar utanför en domstol i London i slutet av januari. Arkivbild.

Julian Assange stammade och tycktes ha svårt att minnas sitt namn i höstas i brittisk domstol. Oron för hans hälsotillstånd har varit stor bland anhängarna. Men inför förhandlingarna om utlämning till USA säger Wikileaks att han mår bättre.

När Julian Assange den 19 oktober hördes i rätten i London gav han ett osammanhängande intryck och klagade över att han inte kunde "tänka ordentligt". Sedan dess har flera förhandlingar fått ställas in på grund av Wikileaksgrundarens vacklande hälsa.

Anhängarna har varit mycket oroliga, och på måndagen publicerade gruppen "Läkare för Assange" ett öppet brev i den medicinska tidskriften The Lancet.

"Vi fördömer tortyren av Assange. Vi fördömer förnekandet av hans grundläggande rätt till lämplig sjukvård", står det i brevet som undertecknats av 117 läkare och psykologer från 18 länder.

Mår bättre

Nu kommer dock lugnande besked från Wikileaks. Assange mår bättre.

– Hans tillstånd har förbättrats tack vare pressen från hans advokater, från allmänheten och, otroligt nog, från andra intagna på Belmarshfängelset som krävt att han ska få lämna isoleringen, säger Wikileaks talesperson Kristinn Hrafnsson.

I maj började Assange avtjäna ett knappt årslångt fängelsestraff för brott mot brittiska borgensregler. Han greps i april i fjol efter att ha tillbringat nästan sju år på Ecuadors ambassad i London. Dit hade han tagit sin tillflykt för att undvika utlämning till Sverige, där han sedan 2011 misstänktes för flera sexualbrott. Samtliga svenska brottsmisstankar har preskriberats eller avskrivits.

Riskerar utlämning

På måndag inleds domstolsförhandlingarna om den amerikanska utlämningsbegäran som riktas mot Wikileaksgrundaren. USA hävdar att Assange avslöjat försvarshemligheter och om utlämningen beviljas befarar Wikileaks att han kan dömas till upp till 175 år i fängelse.

Utlämningshotet är en stor stressfaktor för Julian Assange, säger fadern John Shipton till USA:

– Jag föreställer mig att han är väldigt orolig för att en överlämning till USA skulle vara samma sak som en dödsdom.

"Farligt prejudikat"

Bland dem som försöker väcka opinion mot utlämningen finns den internationella pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser.

Om USA får sin vilja igenom skulle det "utgöra ett farligt prejudikat för alla journalister som publicerar sekretessbelagd information som är av allmänt intresse", skriver organisationen i ett upprop mot utlämningen. Vd lunchtid på tisdagen hade uppropet samlat drygt 22 000 namnunderskrifter.