Findus miljömärkta torsk fileas i Kina

Publicerad 2020-01-17

Norge – Kina – Sverige. Så ser torskens resväg ut.

Findus torsk fiskas i Norge, fileas i Kina och hamnar sedan på matborden i Sverige.

Trots den omkring 80 dagar långa transporten är den miljömärkt, rapporterar Expressen.

Filéproduktionen av Findus torsk, sej, Alaska pollock och hoki sker sedan några år tillbaka i Kina, rapporterar Expressen. Deras fisk är MSC-certifierad vilket intygar att fisket sker på ett hållbart och miljösmart sätt. Men själva hanteringen väcker frågor. Fisken transporteras i omkring 80 dagar tur och retur och hålls fryst med dieseldrivna kylsystem.

– Det beror dels på att vissa arter som Alaska pollock och hoki inte processas i Europa och dels på att fisken handfileas i Kina, säger Maria Svantemark, nordisk hållbarhetschef på Findus, till tidningen.

Billigare arbetskraft

Enligt företaget finns det inga svenska fabriker som filear och paketerar fryst fisk, men ekonomi är också en faktor bakom den långa transporten.

– Genom att förlägga en del av vår filéproduktion till Kina kan vi fortsätta erbjuda produkter till bra kvalitet till konkurrenskraftiga priser. I och med att all fisk på de EU-godkända fabrikerna i Kina fileas för hand får vi ut cirka fem procent mer fisk och det innebär att man behöver fånga färre antal fiskar för att få ut samma antal portioner, säger Maria Svantemark till Expressen.

Behöver inte vara sämre för miljön

Enligt SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut behöver den långa frakten inte innebära ett större klimatavtryck. Detta på grund av ett lägre svinn när fisken fileas för hand.

”Trots långa transporter och dubbla infrysningar av skandinavisk fisk som filéas i t ex Kina, kan klimatpåverkan från fisken bli ungefär lika stor som motsvarande fisk som processats maskinellt i Skandinavien”, skriver de i rapporten ”Lätt att välja rätt – Klimatdata för medvetna val av livsmedelsråvaror i storkök”.

WWF:s fiskexpert Karin Glaumann säger dock till Expressen att det är viktigt, ur ett klimatperspektiv, att försöka minska transporterna.