Besättningen: Födelsedag och wifi bakom katastrofen

Publicerad 2020-08-16

Tusen ton olja läckte ut när fartyget gick på grund utanför Mauritius kust.

Nu har orsaken avslöjats.

Besättningen firade födelsedag och ville ha wifi, uppger lokala medier.

Det japanskägda bulkfartyget Wakashio gick på grund på ett korallrev kvällen den 25 juli. En fjärdedel av de upp till 4 000 ton olja som fanns ombord läckte ut.

Den lilla önationen efterfrågade omedelbart internationell hjälp i saneringsarbetet, något som uppmärksammades av klimataktivisten Greta Thunberg.

I en kamp mot klockan innan fartyget bröts itu lyckades räddningsmanskapet pumpa över den resterande oljan till andra fartyg och helikoptrar, uppgav Daily Mail på lördagen.

Men såväl Mauritius regering som det japanska rederiet har fått kritik för senfärdighet.

”Många frågor är fortfarande obesvarade. Varför färdades ert fartyg så nära korallrevet? Varför har ni gjort så lite sedan skeppet gick på grund?”, skrev Greenpeace i en öppen fråga till rederiet.

Nu kommer nya uppgifter om bakgrunden till grundstötningen. Besättningen på det 300 meter långa fartyget har i förhör med haveriutredare givit en samstämmig bild av att ett födelsedagskalas på båten bidrog till katastrofen.

Lokala myndigheter på Mauritius försökte kontakta fartyget och uppmärksamma kaptenen på att han styrde mot korallreven, men anropen förblev ohörda på grund av födelsedagsfesten, uppger sjöfartssajten Splash247 med hänvisning till lokaltidningen L’Express.

Flera av besättningsmedlemmarna har också uppgivit att skeppet styrde närmare kusten får att få wifi-anslutning.

Fartyget hade inlett sin resa i Kina och var på till Brasilien när katastrofen inträffade. Den indiska kaptenen Sunil Kumar Nandeshwar, 58, riskerar nu åtal, enligt Splash247.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln