Färre dödsolyckor i den skånska trafiken

Publicerad 2020-07-10

2018 dog 20 stycken i den skånska trafiken under det första halvåret, ifjol sjönk det till 13 och i år var det 12.

Under det första halvåret 2020 har färre dött i trafiken än tidigare år.

Även i Skåne syns en knapp minskning - trots att länet är näst dödligast i riket.

– Man måste sätta det i relation till hur mycket bilar som körs, säger Khabat Amin, statistiker hos Transportstyrelsen.

Transportstyrelsens sammanställning av antalet omkomna personer i vägtrafiken under den första halvan av 2020 visar på att allt färre omkommer i trafiken.

Enligt de preliminära siffrorna omkom 96 personer i Sverige i vägtrafiken under januari-juni 2020.

Det är en minskning med tolv personer jämfört med samma period 2019 och Transportstyrelsen uppger att det är första gången som färre än hundra personer omkommit under det första halvåret.

Näst mest i landet

På länsnivå var Skåne det län där näst flest omkom i vägtrafiken under det första halvåret. Av de 96 dödsolyckorna inträffade 12 stycken i Skåne, vilket innebär att bara Västra Götaland med sina 21 dödsfall var värre.

Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen, menar att antalet fordon i Skåne gör att det är naturligt att siffrorna blir bland de högsta i landet.

– Man måste sätta det i relation till hur mycket bilar som körs i området, säger han.

Lägsta på fyra år

Även om antalet omkomna var näst mest i Skåne visar de senaste årens siffror att utvecklingen går åt rätt håll i länet.

2016 inträffade förvisso enbart sex dödsolyckor under det första halvåret men tolv omkomna var färre än motsvarande period 2017–2019, då dödssiffran legat på 13–20 personer.

Khabat Amin pekar på att den minskande trafikmängden är en orsak.

Mest i Malmö

– Så länge vi har färre bilar och fordon på vägarna minskar också risken för olyckor. Jag tror det har med restriktionerna kring pandemin att göra, att det är färre som kör bilar.

Flest personer omkom i Malmö, där tre av dödsolyckorna ägde rum. Med det är Malmö också en av de kommuner i landet där flest förolyckades i trafiken under det första halvåret.

Enbart i Göteborg och Sundsvall omkom fler under det första halvåret, även om ytterligare tre kommuner likt Malmö haft tre omkomna.