Rekordsnabb utbyggnad av kolkraft i Kina – i coronakrisens spår

Publicerad 2020-07-06

En kol-tsunami sveper över Kina. Utbyggnaden är den snabbaste på fem år.

– Det här kan leda till en katastrof när det gäller klimatet, säger professor Sam Geall till Financial Times.

Världen har kastats in i en lågkonjunktur i coronakrisens spår. Kinas ekonomi sjönk under första kvartalet – för första gången på fyrtio år.

Precis som i resten av världen gör de kinesiska ledarna just nu allt för att få fart på ekonomin igen. Och i det asiatiska jättelandet är ekonomiska stimulanser fortfarande ofta synonymt – med kol.

Enligt den brittiska affärstidningen Financial Times godkänner Kina nu mer ny kolkraftverkskapacitet än på fem år. Enligt den brittiska affärstidningen kommer de nya projekten som föreslagits i år foga mer än 40 gigawatt kolkraft.

Kina är redan världens största utsläppare av växthusgaser. Och som Aftonbladet tidigare har rapporterat ökar utsläppen i landet snabbt igen – luftföroreningarna är till och med värre än före coronakrisen.

”Väldigt oroande”

– Det är väldigt oroande om Kina går vidare och bygger så här mycket kolkraft. Det här kan leda till en katastrof när det gäller klimatet, säger Sam Geall, professor vid University of Sussex till FT.

Kinas energipolitik väntas bli avgörande för om Parisavtalets mål – om att hålla temperaturökningen väl under två grader och med sikte på en och en halv grad – över huvudtaget ska kunna uppnås.

– För ett tag såg det ut som om Kina styrde bort från kol till ren energi, men kol är fortfarande en ganska stor del av landets ekonomi, säger Christine Shearer, programchef på organisationen Global Energy Monitor till tidskriften Wired.

Kinas utbyggnad inom kolkraft är den snabbaste på fem år.

Olika budskap

Medan den centrala regeringen i Peking betonar vikten av att minska kolberoendet förefaller landets provinser ta nya steg för att öka kolkraften.

– Under det senaste året har vi tyckts se ganska blandade budskap när det gäller kolets framtid, säger Geall.

Världens samlade koldioxidutsläpp sjönk kraftigt under coronakrisens början. Men en studie från organisationen Global Carbon Project visar att koldioxidutsläppen nu närmar sig fjolårets nivå.

Många klimatlarm

Rapporterna om utsläppsökningar kommer efter en vinter och vår där klimatlarmen duggat tätt.

På Antarktis smälter ”domedagsglaciärerna” allt snabbare – samtidigt som extremhettan väckt slumrande ”zombiebränder” på Arktis och kolsänkan Amazonas avverkas i rekordfart.


PODD Om rehabilitering efter corona

Hur går det egentligen till? Vad vet vi – och vad vet vi inte?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen