Kyrkfackets förtroendevalda: Vi har hotats av förbundsledningen

Stenhård kritik mot ledningens metoder: Maktkorruption

Publicerad 2019-12-18

Kyrkans Akademikerförbund genomgår just nu en av de största kriserna i förbundets historia – efter Aftonbladets avslöjanden.

Nu lämnar flera förtroendevalda sina uppdrag och bland medlemmarna växer raseriet.

– Det känns sorgligt. Det är en ganska klassisk maktkorruption där man till sist tycker att man kan göra lite som man vill, trots att det inte ens är ens egna pengar, säger prästen Andreas Thalenius, som kräver ledningens avgång.

De senaste veckorna har Aftonbladet granskat Kyrkans Akademikerförbund, KyrkA.

Efter flera avslöjanden, som lett till krismöten inom förbundet, väljer nu flera förtroendevalda i styrelsen i Växjö stiftskrets att lämna.

“När vi har bett förbundet om hjälp för att kunna ta vårt ansvar inför medlemmarna har vi mötts med nedlåtenhet och tystnad. När vi har gjort tydligt att vi tillsammans med andra kretsar vill att den rådande krisen i förbundet hanteras med ödmjukhet och handlingskraft, har vi mötts med hot”, skriver sju förtroendevalda i en debattartikel i Kyrkans tidning.

”Hotfullt”

Emmerly Hidling, som har varit vice ordförande Växjökretsens styrelse, är en av dem som nu lämnar:

– När vi har lyft kritik så får vi svar av ledningen om att vi inte får prata med andra lokala kretsar om det, utan att det bara ska lyftas i förbundsledningen. Vi har även fått en föreläsning om att vi kunde bli skadeståndsskyldiga. Vi har upplevt det som hotfullt.

Hidling fortsätter:

– Det känns som det är en väldigt liten krets som styr förbundet. De har fått väldigt mycket makt och de bevakar den. Det är min personliga åsikt, men jag tror det är farligt för ett fackförbund. Vi har ställt frågan varför vi måste var så hemliga och inte ens lämna ut vår årsredovisning. Men vi har inte fått några konkreta svar. Jag hade velat ha ett mer öppet förbund som vågar stå för det som man gör.

Förbundsdirektören Vibeke Hammarström ville inte svara på Aftonbladets frågor utanför förbundets lokaler. Senare ställde hon upp på en telefonintervju, men ville inte redovisa några exakta kostnader för en rad olika utgifter.

Försökte köpa jurists tystnad

Aftonbladet har har i en serie artiklar avslöjat flera missförhållandena på Kyrkans Akademikerförbund, KyrkA.

En av dem som har slagit larm internt var KyrkA:s förbundsjurist som tog fram en bråkdel av förbundsdirektören Vibeke Hammarströms kvitton, som visade upp flera dyra och ifrågasatta inköp.

Aftonbladet avslöjade även hur Hammarström efter det försökt köpa förbundsjuristens tystnad – genom ett hemligt avtal där han skulle få över 600 000 kronor om han backade från uppgifterna i sin larmrapport.

Han skulle också vara tvungen att böta om han pratade om förbundets missförhållanden.

Hård kritik

Efter det avslöjandet har KyrkA fått stenhård kritik:

  • “Låter fullständigt overkligt o häpnadsväckande - en redan miserabel situation förvärras i kubik”, skriver den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem på Twitter.
  • “Om Swedbanks krishantering var dålig vet jag inte hur man ska beskriva Kyrkans Akademikerförbunds. Sämst i världshistorien?”, skriver Martin Rex, reporter på Dagens Industri på Twitter.

Medlemsraseri

Nu växer raseriet även bland medlemmarna och många kräver ledningens avgång.

– Jag känner inget förtroende för Vibeke Hammarström och Bror Holm, säger prästen Andreas Thalenius.

– Det känns sorgligt. Det är en ganska klassisk maktkorruption där man till sist tycker att man kan göra lite som man vill, trots att det inte ens är ens egna pengar.

”Vad i helvete?”

Kriskommunikationsspecialisten Hampus Knutsson på pr-byrån Prime är kritisk till att förbundet försökt köpa en anställds tystnad:

– Att de ens kommit på tanken tyder på i det närmaste obefintligt omdöme. Ofta kan människor förstå att ledare kan göra misstag, om man kan ge en rimlig förklaring till vad som hänt och förklarar hur man ska ta ansvar framåt. Men i det här fallet så är ju krishanteringen lika upprörande som själva grunden till krisen. Dubbelfel alltså.

Enligt Knutsson gör kyrkfacket helt fel som vägrar redovisa flera kostnader:

– Min första tanke när jag läste om avslöjandena var, ursäkta uttrycket, men vad i helvete håller kyrkfacket på med? Att mörka strider mot ett av krishanteringens viktigaste budord.

”En tidsfråga”

Nu tror Knutsson att det kan bli svårt för Hammarström och Holm att sitta kvar på sina poster.

– För det första kan jag konstatera att jag förstår att deras medlemmar blir upprörda. De sitter ju på sina höga poster på medlemmarnas mandat, och jag tror att bägaren håller på att rinna över för dem. Så det är nog en tidsfråga innan de kliver av. Den stora frågan är väl om de går självmant eller om medlemmarna får visa dem vägen ut?

Aftonbladet har sökt KyrkA:s ledning för kommentarer till avhoppen och kritiken.

”Vi i styrelsen och ledningen lägger just nu all vår kraft på att skapa och föra en öppen och konstruktiv dialog med våra medlemmar. Vi lyssnar noga på kritiken som har framförts för att se vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas för att återupprätta förtroendet. Vi vill ha en öppen och transparent kultur, och det är allvarligt om medlemmar uppfattar att vi inte kan leva upp till det”, skriver förbundsdirektören Vibeke Hammarström i ett mejl, där hon undviker flera frågor som Aftonbladet har ställt.

PODD Så granskades facktopparna som turistade för medlemspengar

I dagens Aftonnbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Richard Aschberg om granskningen av Kyrkans akademikerförbund.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

Facktoppar valde lyxhotell och business class
Nya beskedet: Mörkar facktopparnas resor till olika världsdelar
Facktoppens lyxliv – medlemmarna fick betala för Porsche
Facktoppen avgår efter Aftonbladets frågor
Unionen öppnade kontor i USA: ”Ett fiasko”
Alla artiklar i granskningen ”Facktopparna” – så tipsar du reportrarna

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.