Rekordmånga bergfinkar flög över Båstad

Publicerad:

NYHETER

Fågelskådningen tog en oväntad vändning för Tomas Svensson och hans bror.

Istället för två ovanliga änder fick bröderna se sju miljoner bergfinkar passera över Båstad.

– Det var helt overkligt, säger 41-åringen.

När Tomas Svensson, 41, mötte upp sin bror Stefan Svensson, 45, för att fågelskåda i Laholmsbukten och Båstadstrakterna ett par dagar före jul var förhoppningen att få syn på den sibiriska knölsvärtan, den nordamerikanske vitnackade svärtan och tallbitar. Flera miljoner bergfinkar hade de däremot inte räknat med.

– Helt plötsligt blev det helt prickigt över Båstad av de här enorma mängderna bergfinkar som flög österut, säger Tomas.

”Hörde vingsuset ”

Bergfinksflockens storlek gjorde det omöjligt att sträckräkna fåglarna.

Istället bestämde sig bröderna för att filma, fotografera och uppskatta mängden fåglar i efterhand. Enligt dem rör det sig om ungefär sju miljoner bergfinkar, alltså en av de största ansamlingarna som någonsin har rapporterats i Sverige.

– Det var helt makalöst. Jag har stått mycket i Falsterbo och sett stora mängder fåglar men det här var helt annorlunda, säger Tomas.

I 45 minuter observerade han och brodern hur bergfinkarna passerade över Båstad.

– Det var ett väldigt brett stråk och vi hörde till och med vingsuset av de här små fåglarna som kom över oss. Det var helt overkligt.

1 av 4 | Foto: Bröderna Svensson
Enligt bröderna Svenssons bildanalys är det cirka 8260 bergfinkar på bilden.

”Mycket häftigare”

Att den sibiriska knölsvärtan och den nordamerikanske vitnackade svärtan lös med sin frånvaro under söndagens fågelskådning gör ingenting.

– Det här var mycket häftigare, säger Tomas.

Han menar att den stora bergfinksflocken förmodligen kan kopplas till att de varma somrarna kommit tätare. Det har resulterat i ”väldigt bra bokollonår” och mycket fågelmat.

– Jag fick alldeles nyss ett meddelande från en kollega med stuga vid Lerbäckshult med en video på kopiösa mängder bergfinkar, så troligen är flocken kvar i dessa trakter, berättar Tomas på fredagskvällen.

Publicerad: