60 000 i polsk nationalistisk demonstration – nu rasar Israel

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tiotusentals polacker och tillresta deltog i lördags i en nationalistisk massdemonstration i Warszawa.

Demonstranterna tågade under paroller som ”Ett rent Polen, ett vitt Polen" och ”Be för en islamsk förintelse”.

Nu får marschen hård kritik från israeliska utrikesdepartementet – som kräver att polska regeringen agerar.

Enligt Expo deltog även svenskar från organisationen Nordisk ungdom i demonstrationen som arrangerades med anledning av Polens självständighetsdag i lördags, skriver DN.

Den italienske fascistledaren Roberto Fiore och den tidigare ledaren för extremiströrelsen English Defence League, Tommy Robinson, fanns bland talarna, uppger TT.

Tyska och brittiska medier rapporterar om ett undantagsliknande tillstånd i den polska huvudstaden.

Polen är ett av Europas mest etniskt homogena länder och den utomeuropeiska invandringen är minimal. Marschen tycks dock ha regeringens välsignelse. Inrikesminister Mariusz Blaszczak, från det styrande partiet Lag och rättvisa, kallar den "vacker".

1 av 3 | Foto: AGENCJA GAZETA / TT NYHETSBYRÅN

– Vi är glada att så många polacker har beslutat sig för att delta i firandet kopplat till självständighetsdagen, säger han, enligt BBC.

Nu får marschen hård kritik från den israeliska regeringen. Utrikesdepartmentet kallar den ”en farlig marsch av extrema och rasistiska element”.

– Vi hoppas att polska myndigheter agerar mot arrangörerna. Historien lät oss att uttryck av rasistiskt hat måste hanteras med kraft och med beslutsamhet, säger talespersonen Emmanuel Nahshon till AP.

En motdemonstration lockade omkring 2 000 personer.

Publicerad:

LÄS VIDARE