”Känns skönt att lämna Akademien”

Sara Danius på gott humör efter tumultet

Av: Anna Shimoda, Hans Shimoda

Publicerad:
Uppdaterad:

Hon tvingades bort från Akademien.

Men Sara Danius är vid gott mod.

– Jag har ju lämnat Svenska Akademien och det känns väldigt skönt, säger hon till Afton­bladet.

Det har gått drygt två veckor sedan Sara Danius, 56, formellt klev av upp­draget.

Trots den påtvingade sortin verkar Danius inte deppa alltför mycket. I går minglade hon på ett kändis­event på Norrmalmstorg i  Stockholm när en glasögonkedja bjöd in till invigningsfest.

Ewa Fröling, Sara Danius och Hermine Coyet Ohlén.
Foto: Shimoda Media
Ewa Fröling, Sara Danius och Hermine Coyet Ohlén.

Danius var klädd i sitt signaturplagg knytblus som hon rättade till innan hon ställde upp på bild. I  hennes sällskap märktes bland andra skådespelerskan Ewa Fröling och tidningen Elles tidi­gare chefredaktör Hermine Coyet Ohlén.

På en direkt fråga berättar en påtagligt munter Sara Danius för Aftonbladet hur hon mår efter den ­senaste tidens turbulens.

– Jo, men det är bra!

Du ser väldigt glad ut.

– Ja, men jag mår bra. Jag har ju lämnat Svenska Akademien och det känns väldigt skönt, säger hon leende innan hon lämnar tillställningen.

Fick nog

Sara Danius hade erbjudit sig att åter åta sig uppdraget som ständig sekreterare i Akademien men fått nej, skrev hon i ett pressmeddelande till TT för några veckor sedan. Då fick det vara nog.

”Jag har fattat beslutet att lämna min stol i Svenska Akademien, stol nummer sju, som en gång bekläddes av den första kvinnan att väljas in i Akademien, ­Selma Lagerlöf. För mig har det varit en ära att få sitta på denna stol”, skrev Sara Danius i pressmeddelandet.

Bad om ursäkt

Sedan bad Svenska ­Akademien offentligt om ­ursäkt för det senaste årets konflikter.

För drygt ett år sedan briserade avslöjanden om sexuella övergrepp kopplade till den nu våldtäktsdömde kulturprofilen Jean-Claude Arnault, gift med akademiledamoten Katarina Frostenson. Som ständig sekreterare fick Danius hantera krisen. I  april förra året valde hon att avgå. Hon satt dock kvar formellt på sin stol.

Publicerad:

LÄS VIDARE