Dramatik väntas i amerikanska senaten

Kvinna som anklagar domare Kavanaugh ska vittna

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag klockan 16 svensk tid väntas stor dramatik i den amerikanska senaten.

Christine Blasey Ford, som anklagar Brett Kavanaugh, Trumps kandidat till Högsta domstolen, för sexuella övergrepp, ska vittna.

– Jag ska titta, sa president Trump på en presskonferens i går.

Domare Brett Kavanaugh är Donald Trumps kandidat till en plats i USA:s högsta domstol.

Men processen har blivit allt annat än okomplicerad. Tre kvinnor har anklagat Kavanaugh för sexuella övergrepp. Brott som ska ha begåtts under domarens skoltid.

1 av 7 | Foto: Andrew Harnik / AP
Christine Blasey Ford anländer till senaten för att vittna.

Sexuella övergrepp

Christine Blasey Ford, en professor verksam i Kalifornien, som gick på samma skola som Kavanaugh, har anklagat honom för sexuella övergrepp som ska ha inträffat 1982, när de båda var tonåringar.

Deborah Ramirez, som var klasskamrat med Kavanaugh på Yale University, har uppgett att Trumps domarkandidat blottat sig för henne på en fest under deras första år på det prestigefulla universitetet.

Julie Swetnick uppger att hon blev drogad och sedan utsatt för en gruppvåldtäkten fest 1982. Kavanaugh ska enligt henne ha varit en av gärningsmännen.

Brett Kavanaugh har förnekat allt.

Än så länge har de tre kvinnorna och deras advokater bara framträtt och berättat sina historier i media, men i dag klockan 16 svensk tid ska den första av dem, Christine Blasey Ford, vittna inför senatsutskottet.

Åklagaren Rachel Mitchell, som är expert på sexualbrottsmål, ska hålla i utfrågningen.

Delade meningar

Kvinnornas anklagelser har tagits emot på olika sätt. Ledande republikaner ifrågasätter varför det tagit så lång tid för kvinnorna att berätta om vad de blivit utsatta för.

Demokraterna ser å andra sidan mycket allvarligt på anklagelserna och flera har förordat att FBI startar en utredning rörande Brett Kavanaugh.

Men experter i amerikansk media är överens om att dagens förhör kommer bli helt avgörande, även för republikanerna.

President Donald Trump, som nominerat Kavanaugh, ser fram emot vad som i amerikansk press redan kallas för ”historiska förhör”.

Det uppgav han på en presskonferens i New York i går.

Publicerad:

LÄS VIDARE