Chris, 26, låg bakom skolmassakern

Publicerad 2015-10-02

Tio människor dog och sju skadades i en skolskjutning i den amerikanska delstaten Oregon i går kväll, svensk tid.

Nu har gärningsmannen identifierats: Chris Harper Mercer, 26, är mannen bakom massakern. Det bekräftar en poliskälla för New York Times.

– Jag är lika chockad som alla andra, säger hans pappa till KABC-T.

På en presskonferens natten mot fredag bekräftade sheriff John Hanlin att tio personer hade dödats i samband med skolskjutningen på Umpqua community college vid orten Roseburg i den amerikanska delstaten Oregon.

Nio av dödsoffren var elever på skolan, den tionde gärningsmannen – senare identifierad som Chris Harper Mercer.

Gärningsmannen vandrade från klassrum till klassrum beväpnad med tre pistoler och ett gevär. Enligt flera vittnesuppgifter förhörde han sina offer om deras religionstillhörighet innan han sköt dem.

På mikrobloggen Twitter uppger användaren Bodhi Looney att hennes mormor under torsdagen var tillbaka på skolan för första gången på ett tag, och att hon varit i ett av rummen tillsammans med mördaren.

”Skytten radade upp människor och frågade om de var kristna. Om de sa ja sköts de i huvudet. Svarade de nej eller inte svarade alls sköts de i benen”, ska mormodern ha sagt enligt BNO News.

”En ung, arg man”

Gärningsmannen dödades efter en skottväxling med polisen. Vid 03-tiden på fredagsmorgonen, svensk tid, uppgav flera amerikanska medier att han hade identifierats som 26-årige Chris Harper Mercer.

– Han verkar vara en ung, arg man som var fylld av hat, säger en poliskälla till New York Times.

Myndigheterna har inte bekräftat uppgifterna officiellt.

Chris Harper Mercer ska ha haft någon form av band till orten, uppger CNN. Det ska bland annat handla om familj och vänner. Det var vid 04-tiden fortfarande okänt om han var, eller hade varit, elev på skolan. Det fanns heller inget officiellt motiv till dådet. Enligt poliskällor till CNN ska han kvällen före dådet ha skrivit om sina planer i inlägg på ett internetforum.

Grannen: ”Ovänlig”

Enligt nyhetsbyrån AP bodde den misstänkte gärningsmannen i samhället Winchester i samma län som skolan i Oregon. En av hans grannar uppger att han gav ett ovänligt intryck.

– Han brukade sitta för sig själv i mörkret på balkongen med en liten lampa, säger grannen.

Strax före 04.30 höll sheriff John Hanlin en ny presskonferens. Då berättade han att fokus låg på att ta hand om offrens anhöriga. Han bekräftade då även att man hade identifierat skytten.

– Men jag tänker inte namnge skytten. Jag tänker inte ge honom det han förmodligen eftersökte genom den fruktansvärda och fega handlingen. Media kommer att få namnet bekräftat i sinom tid. Men ni kommer aldrig höra mig säga det, säger han.

”Fruktansvärd dag”

Under fredagsmorgonen, svensk tid, talade den misstänkte gärningsmannens pappa, som bor i Kalifornien, med flera medier som samlats vid hans bostad.

Pappan uppgav att han var ”lika chockad som alla andra”.

– Det är en fruktansvärd dag för mig och min familj, säger han till tv-kanalen KABC-TV.

Skyttens styvsyster har pratat med tv-kanalen ABC7:

– Jag skakar just nu. Han betydde mycket för mig. Han var en fin kille, och han satte alla andra framför sig själv. Jag kan inte förstå det. Allt han någonsin gjorde var att prioritera andra framför sig själv. Han ville att alla skulle vara glada.

Varnade på forum

Poliskällor till bland andra CNN och Daily News uppger att skytten före dådet ska ha skrivit om sina planer i ett inlägg internetforumet 4chan.

”Gå inte till skolan i morgon om du är i nordväst”, skriver han i tråden på forumet.

Flera personer har svarat honom på forumet. Vissa uppmuntrande.

”Gör det”, skriver en. ”Tack för varningen” skriver en annan.

Enligt flera amerikanska medier utreder just nu polisen om det är den misstänkta gärningsmannen som faktiskt har gjort inläggen.

Ilsken Obama

Efter händelsen höll en rasande president Barack Obama ett tal till nationen där han kritiserade rådande vapenlagar:

– Våra tankar och böner räcker inte längre. Vapenlagarna måste ändras.

Följ ämnen i artikeln