Forskaren: ”Alla som återvänder är traumatiserade”

Publicerad 2017-06-14

Terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Drygt 100 jihadistresenärer är i dag tillbaka i Sverige.

I andra länder knyter hälften av återvändarna kontakt med sina gamla radikala miljöer när de kommer hem.

– Vi vet inte hur många som gör det i Sverige, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Tillsammans med Linus Gustafsson ligger han bakom Försvarshögskolans rapport om jihadistresenärer, ”Swedish Foreign Fighters in Syria and Iraq”.

Ranstorp hänvisar till en studie i Tyskland, där femtio procent av återvändarna sökte upp sina gamla radikala miljöer. Han konstaterar att det inte bara gäller män.

Av de 267 jihadisterna i den svenska rapporten är en fjärdedel kvinnor:

– Många kvinnor som kommer tillbaka är fortsatt radikala. Om de tvekar, så finns det grupper som stöter på och ser till att de inte lämnar de radikala miljöerna.

Börjar tränas vid nio års ålder

18 barn - pojkar som blir soldater, och flickor som ofta gifter sig - har dessutom frivilligt åkt till Syrien och Irak. Ännu yngre barn, som föds eller ofrivilligt åker till IS med sina föräldrar, börjar indoktrineras och tränas redan vid nio års ålder.

Barnen, både de som åkt frivilligt och ofrivilligt, är extra utsatta, menar Ranstorp:

– Deras hjärnor är inte färdigutvecklade. Alla som kommer tillbaka är traumatiserade, vare sig de har upplevt eller utövat våld själva. Vad har de för trösklar när det gäller våld i dag?

Magnus Ranstorp konstaterar att både minderåriga och vuxna återvändare hanteras bristfälligt. De förundersökningar om terrorresor som i dag regelmässigt inleds vid hemkomsten leder ofta inte till åtal. I nästa steg borde polis och socialtjänst tillsammans göra hembesök, anser Ranstorp, och ta ett helhetsgrepp för att se till att varje återvändare lägger jihadismen bakom sig:

– Det sker inte i dag.

Långtgående åtgärder behövs

Han pekar på Holland som ett föregångsland. Där skräddarsys insatser för varje individ, och det finns en samsyn mellan olika myndigheter.

Men det räcker inte att fokusera på återvändarna. Magnus Ranstorp konstaterar att unga individer fortsatt nyrekryteras i Sverige.

– Både inhämtning av information och mer långtgående åtgärder behövs. Det har vi negligerat.

Hans rapport visar att väldigt få jihadistresenärer åkte under 2016, bara fem stycken. Men även om IS områden krymper är inte faran över:

– Det finns mycket IS-propaganda virtuellt, och många andra konflikter. Man kan ansluta till andra undergrupperingar och det kan bli andra destinationer.

ANNONS