Viruspartiklar fanns i ventilation på sjukhus

TT

Publicerad 2020-11-13

Viruspartiklar har hittats i ventilationen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild.

Akademiska sjukhuset i Uppsala har man hittat viruspartiklar i ventilationssystemet. Det visar en studie som har publicerats i tidskriften Scientific Report, rapporterar Vetenskapsradion. Partiklarna har även hittats i ventilationen på vinden, tiotals meter från utrymmen där covidpatienter vårdas.

Om viruspartiklarna faktiskt kan sprida smitta har inte kunnat fastställas. Fynden tyder dock på att luftburen smitta kan vara en större risk än man trott när det gäller covid-19, enligt Erik Salaneck, forskare och infektionsläkare vid Akademiska sjukhuset.

– Den stora kärnan i det här är ju att de här fynden - även om de i sig kanske inte innebär att det finns en smittrisk uppe på vinden - säger oss att det här kan inte ha skett bara via de här större vattenpartiklarna som man hostar eller möjligtvis nyser ur sig, som enligt den teorin då med gravitationens hjälp ska hamna på golvet inom en till två meter från patienten. Det är ju de säkerhetsavstånden som har angetts, även inom vården, säger han till radion.

PODD Vad händer med coronatestningen?

Aftonbladet Daily pratar med Lena Mellin om hur testningen av coronaviruset hanteras i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen