Samtal med förövare ska minska våld i nära relation

Publicerad 2021-05-10

I Södertälje har polisen sett hur brott i nära relation ökat under pandemin.

Nu inleds en förebyggande insats som man hoppas ska få ner brottsligheten.

– De här brotten ska ha samma prioritet som skjutningar och sprängningar. Vi kommer att göra allt vi kan för att förebygga och förhindra dessa brott, äger insatsledare Nader Ayyad.

Under pandemin har antalet anmälda misshandelsbrott mot kvinnor ökat, samtidigt som antalet anmälda misshandelsbrott mot män har minskat. Antalet anmälningar om misshandel mot kvinna, där den utpekade varit en bekant, ökade med 11 procent under november månad 2020, jämfört med samma period 2019, enligt Brå.

Även på polisen i Södertälje ser man en ökning av våld i nära relation.

– Det blir mer påtvingat att man är tillsammans i hemmet nu, säger Nader Ayyad, insatsledare.

Nader Ayyad.

De närmaste veckorna kommer därför Södertäljepolisen att testa ett nytt sätt att jobba med förhoppningen att förebygga fortsatt våld och för att få gärningsmännen att ändra sitt beteende. När någon misstänks för våld i nära relation eller överträdelse av ett kontaktförbud kommer flera olika aktörer att kallas in.

– Modellen går ut på att vi jobbar med en trestegsmodell. Först hålls förhör med den misstänkte. Direkt i anslutning till förhöret erbjuds den misstänkte att ha ett motiverande samtal med förhandlare från piketen med syftet att förändra beteenden. Kommunens relationsvåldscenter följer sedan upp de som önskar hjälp för sitt beteende, säger Nader Ayyad.

”Visa att vi ser och hör”

Även den utsatta kommer att erbjudas mer hjälp.

– Alla patruller kommer att jobba uppsökande med de som varit utsatta för våld i nära relation och som har ett kontaktförbud i syfte att ge trygghet och förebygga överträdelser av kontaktförbud. Vi kommer att prata med skyddspersonen, fråga hur det går, skapa trygghet genom att visa att vi ser och hör dig. Har gärningsmannen tagit kontakt med skyddspersonen så upprättar vi en anmälan. Om det finns en känsla hos skyddspersonen att gärningsmannen kan komma att bryta mot kontaktförbudet så kontaktar vi personen och påtalar vikten av vad det innebär om personen bryter mot det.

Södertäljepolisen kommer även att jobba med kommunikation i form av affischer och informationsblad både till de som slår, till de som blir vittne till det och till de som drabbas.

– 20–30 poliser kommer att vara involverade i detta. Vi vill ju att den här typen av brott ska ha samma fokus och prioritering som skjutningar och sprängningar. Vi kommer sedan att utvärdera insatsen, om den är framgångsrik är planen att fortsätta arbeta med denna metod framöver, säger Nader Ayyad.

Ulrika, som inte vill uppge sitt efternamn, är förhandlare vid piketen i region Stockholm och en av dem som de misstänkta förövarna kan komma att få tala med.

– Egentligen så handlar det i grund om att få folk att förstå att det beteende de har inte är fungerande vare sig för personen själv eller någon annan. Som grund i de här ärenden så pratar vi om framtiden och om var den här personen kan komma att hamna om den inte ändrar sitt beteende, säger hon.

”Många är i kris eller sorg”

Det har tidigare rapporterats, inte minst i Aftonbladets egen granskning om Dödade kvinnor, hur det i många av fallen där en man till slut dödar en kvinnan han har eller haft en relation med sällan kommer som en blixt från klar himmel. Ofta har kvinnan sökt vård för skador, det kan finnas tidigare anmälningar om misshandel och inte sällan har även gärningsmannen sökt vård för dåligt psykiskt mående.

• När Socialstyrelsens gjorde sin rapport om dödsfall i nära relation såg man hur ungefär hälften av gärningsmännen som sedan dödar hade någon form av psykisk ohälsa.

  • I 60 procent av fallen noterades någon form av missbruk. 
  • 75 procent av morden skedde i samband med att kvinnan lämnat eller planerade att lämna sin partner.

Även förhandlaren Ulrika har i sitt arbete sett hur många av de misstänkta har olika typer av problematik som gör att de har svårt att sluta med sitt våldsamma beteende. Missbruk. psykisk ohälsa, svårt med impulskontroll.

– Många av dem är även i en form av kris eller sorg då de kanske känner det som att håller på att förlora sin identitet eller hela sin familj. Vi vill ju att de misstänkta gärningsmännen ska upphöra med att begå brott och ta del av det stöd som bland annat socialtjänsten kan erbjuda genom Relationsvåldscentrum. Vid liknande samtalsinsatser har 73 procent av gärningsmännen upphört med sin brottslighet, säger Ulrika.

Här hittar du granskningen ”Dödade kvinnor”

Följ ämnen i artikeln