Inbakade ägg skapar förvirring bland britter

Av: TT

Publicerad:
Scotch eggs är vanligt på brittiska pubar och picknickar. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Scotch eggs är vanligt på brittiska pubar och picknickar. Arkivbild.

Vad räknas som en godkänd måltid? Frågan har under den senaste tiden aktualiserats i Storbritannien.

Men det är inte tallriksmodellen som får britterna att lägga pannan i djupa veck – det är möjligheten att ta sig en pint.

I en stor del av Storbritannien tillåts under befintliga coronarestriktioner endast pubar servera sina gäster dryck om denna serveras tillsammans med en måltid.

Diskussionen om vad som egentligen bör räknas som en måltid engagerar nu såväl polis som politiker.

En ensam pizzaslice fick tummen ner av Manchesterpolis, men de ändrade sig sedan när de insåg bitarnas storlek, rapporterar bland annat tidningen The Guardian.

Den traditionella pubpirogen "cornish pasty" fick däremot tummen upp av fastighetsministern Robert Henrick tidigare i höst.

Den senaste rätten att hamna under lupp är "scotch egg", kokt ägg inbäddat i korvfärs och kryddor som sedan friteras till en oval gyllenbrun liten boll.

– Så vitt jag vet så är det en förrätt. Mina egna preferenser om vad som är en godkänd måltid innefattar mer än bara ett ägg men det är för att jag är matglad, säger kabinettsminister Michael Gove under en intervju med tv-programmet Good Morning Britain.

Men det dröjde inte länge innan han i en senare tv-intervju med ITV News tycktes ha ändrat uppfattning om de inbakade äggen.

– Ett scotts egg är en måltid. Jag skulle personligen klämma i mig ett par bara jag fick möjligheten, men jag inser att det även kan vara en måltid.

Publicerad: