Fredrik Elgh svarar på läsarnas frågor

Uppdaterad 2021-05-31 | Publicerad 2021-01-22

Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet chattade med läsarna om coronaviruset.

  • Fastnålat inlägg
    22 jan 2021
    Hanna Olsson Berg

    Här svarar Fredrik Elgh, professor i virologi, på era frågor klockan 13-14.

  • 22 jan 2021

    Snubben är expert på herpes lol. Aftonbladets storhet slår till igen,

    Jönssonligan

    Hej Jönssonligan. det stämmer att jag huvudsakligen jobbar med herpesvirus nuförtiden. men tidigare i min karriär jobbade jag med så kallade genetiska vacciner, just det som mRNAvaccinerna från Pfizer och Moderna är exempel på. Och jag har jobbat med farliga virusar inomamerikanska armén, Totalförsvarets forskningsinstitut och vid Smittskyddsinstitutet som numera ingår i Folkhälsomyndigheten. Där var jag chef för Kunskapscentrum för mikrobiologisk beredskap, en avdelning som det inte hade varit så dumt om den fanns idag också.

    Med det vill jag tacka för mig! det har varit jättekul och intressant att ta del av alla intressanta frågor och jag har verkligen försökt svara så många som möjligt!

    Gå gärna in och kolla mer om vaccinerna på

    https://www.youtube.com/watch?v=1ydOOrYg_Rw

    Trevlig helg! Fredrik

    Fredrik Elgh
  • 22 jan 2021

    Hej!

    Finns det några konstaterade bieffekter utav vaccinet?

    R.A

    Ja det gör det. När det gäller mRNAvaccinerna (Pfizer/BIONTECH, Moderna) så får många lättare biverkningar form av feber, huvudvärk, ont vid insticksstället mm. det får man räkna med men det är ju också ett kvitto på att vaccinerna funkar. Sen finns det enstaka fall av svårare biverkningar nu när miljoner och åter miljoner börjar få vaccinerna. det måste man tyvärr räkna med med alla vacciner och läkemedel. Att enstaka, väldigt få kan råka illa ut.

    det man ska tänka på då att den riktigt stora biverkan är den man kan få av virusinfektionen själv. Man kan få svår covid19 och dö. det drabbar ju mest äldre säger vi men jag som börjar bli äldre vill ju leva ett tag till och tycker inte att den aspekten är nåt vidare. sen är det ju den stora risken att få långtidscovid som drabbar människor i alla åldrar. Så att väga de (många) lätta och de få svåra biverkningarna av vaccinet mot virussjukdomens biverkningar blir ingen svår fråga för mig. jag kommer att kavla upp min ärm och ta emot vaccinet så fort det bara går! hoppas att det är samma med dig!

    Fredrik Elgh
  • 22 jan 2021

    Har fått första sprutan tror på detta och förutom jobbet så håller jag distans o hemma

    Patrick

    Det är bra - fortsätt så! Och hjälp till att berätta för alla hur viktigt det här med vaccinationerna är. Så att vi så snart som möjligt når en nivå på det här så att vi har flockimmunitet.

    Fredrik Elgh
  • 22 jan 2021

    Har jag nåt skydd vid första vaccinationen?

    Undrar

    Det är med allra största sannolikhet så. Man har nog inte ett fullgott skydd men däremot får många ett skydd mot att få allvarlig covid19 och säkert så minskar möjligheterna för viruset att föröka sig effektivt i en, dvs man blir mindre smittsam om man får i sig viruset.

    Fredrik Elgh
  • 22 jan 2021

    Jag är väldigt positiv och längtar efter vaccinet.

    En fråga dock;

    Varför får/kan man inte (enligt fhm) leva på som vanligt efter vaccineringen är klar, dvs två sprutor?

    Är inte det hela idén med att man vaccinerar sig?

    De pratar nu om att man ska följa restriktioner ändå.

    Rörigt

    Jag är också superpositiv till vaccinet och längtar efter det!!

    Din. fråga är mycket viktig. Jo det är ju troligt att du har ett skydd mot viruset när du är vaccinerad men tyvärr är vaccinera inte 100% effektiva. Du kan vara bland de 10% där vaccinet inte tar och då är du både mottaglig och kan få covid19 och för den delen långcovid och det finns en risk att du kan bli smittad och smitta andra. Så så länge vi har hög smittspridning i samhället och vi inte nått flockimunitet så bör vi hålla oss till restriktionerna/rekommendationerna. Rekommendationerna/restriktionerna kommer att ändras vartefter förutsättningarna ändras.

    Hoppas att alla är kloka nu och låter vaccinera sig!

    Fredrik Elgh
Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet.